Масови фалити грозят розопроизводителите заради коронавируса

28 Апр 2020 13:10

Розопроизводители се готвят за фалити през настоящата година, съобщава БГНЕС.

Очаква се сезонът по прибиране цвета на маслодайната роза да започне в началото на май. В кампанията у нас традиционно се включват около 40 000 души.

Председателят на професионалната организация на розопроизводителите Христо Николов обаче обясни, че има много неясноти по отношение на справянето с коронавируса, защото към момента няма предложени мерки, които да са приложими към земеделските стопани и берачите на розов цвят. Работата тук е много особена,малко хора извън сектора я познават и няма как да бъде изработена такава работеща инструкция, подчерта той.

По негови думи има много трудности. Той напомни, че през февруари е влязъл в сила Закона за маслодайната роза, който въвежда срок от едва 40-45 дни, в който всички розопроизводители трябва да се регистрират в единния Регистър на розопрозводителите. Не е била проведена и информационна кампания за това как да се прилагат текстовете на Закона за розата, като всичко това е свързано с коронавируса.

Николов посочи, че са били планирани срещи от организацията и Министерството на земеделието за такава кампания в периода от 10 до 15 март, но точно тогава е влязъл в сила Законът за извънредното положение, забраняващ масовите мероприятия.

"Така че веднъж има проблем с регистрацията на розопроизводителите, втори път има проблем със санитарните мерки за борба с коронавируса на полето и при транспортиране на работници и за капак на всичко това дестилериите тази година твърдят, че ще работят на 50% от капацитета си. Така цената, предложена на земеделския стопанин, е неадекватна, защото дори не покрива себестойността на розовия цвят и разходите за бране", обобщи Николов.

 

Main Menu