Д-р Николова: Не сме имали толкова болни деца при предишните варианти

15 Ян 2022 09:39

„Цели семейства – от най-малкия до най-големия, са положителни в момента. Имаме много положителни деца, много карантинирани. При предишните варианти не сме имали толкова болни деца”, заяви по Нова телевизия д-р Николова, общопрактикуващ лекар и член на УС на БЛС.

„За да защитим децата, трябва да се ваксинираме. Начинът да се справим с тази инфекция е ваксината”, категорична е д-р Николова. И отново настоя, че основната разлика за това дали сме с или без ваксина, е в това как ще изкараме заразата, ако се разболеем.

Д-р Николова посочи, че PCR тестът е единственото изследване, за което няма ограничения от НЗОК, всички останали са лимитирани, което затруднява диагностиката. Тя призова да се увеличат изследванията, които могат да назначават личните лекари, за да не се налага пациенти да лежат в болница, за да си направят скенер.

Според общопрактикуващият лекар, интензивните легла са добър критерий за промяна в мерките. Тя подчерта, че с новия екип на МЗ имат добър диалог.

Личните лекари намаляват не само в малките населени места, проблем има дори в София, каза лекарката и допълни, че в момента отговаря за 7000 пациенти, тъй като замества колега, който е с COVID в тежко състояние в болница.

Main Menu