Вирус от Русия източил данните от "Български пощи"

03 Май 2022 14:11

Вирус от Русия е източил данните от "Български пощи". Това стана ясно от нарочна пресконференция, посветена на хакерската атака срещу пощите.

Вирусът е имал шест часа, за да проникне в системата и сървърите на "Български пощи".

До момента не е искан откуп за криптираните данни.

Вицепремиерът Калина Константинова обяви, че е поискала оставката на цялото ръководство на "Български пощи". По думите ѝ дружеството умишлено е водено към фалит, било е системно недофинансирано, а трупащите се проблеми са били неглижирани, както от ръководството на "Български пощи", така и от управлението на на ГЕРБ.

"Ние сме твърдо решени да спасим “Български пощи” и ще работим за това да измием срама от тяхното име и да ги въведем в 21 век". Това каза на брифинг вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова.

В събота Константинова написа във Facebook, че техниката в “Български пощи” е предимно “втора употреба”, а “инвестициите в информационна сигурност и защита на данните са били системно неглижирани" в предходното правителство. “Криптовирусът е настроен така, че може да засяга всички държави без Русия и държавите от бившите съветски републики", каза още Константинова.

"Български пощи" е доставчикът на пощенски услуги с най-голям ресурс у нас - разполага с 2973 станции, 9000 служители в над 2300 населени места. Въпреки това "Български пощи" има под 2% пазарен дял и то при положение, че пазарът на пощенски услуги у нас расте с 30%, отбеляза Константинова, а "Български пощи" разполагат с 6 пъти по-голяма клонова мрежа от лидера в този пазар.

На 16 април Информационните системи на Пощите претърпяха сериозна кибератака, а вицепремиерът Константинова тогава заяви, че над 10 г. сигурността на системите е била неглижирана.

Въпреки кибератаката продължи изплащането на пенсии и Великденски добавки, но бяха спрени други услуги като преводи и плащане на сметки.