Борисов е обсъдил с Орбан приемането ни в Шенген

13 Дек 2023 11:12

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи във Facebook, че е уверил унгарския премиер Виктор Орбан, че България отговаря на всички изисквания за влизане в Шенгенското пространство.

В разговор по телефона тази вечер двамата са обсъдили приемането на България в Шенген. Бойко Борисов е припомнил на Орбан общата им инспекция по българо-турската граница, по време на която той лично се е уверил, че пазим външната граница по всички стандарти на Шенген.

„Припомних и заключенията на Европейската комисия и Европейския парламент, че България е изпълнила всички критерии за членство по суша, въздух и море в общото пространство“, пише още лидерът на ГЕРБ.

Информирах Виктор Орбан и за постигнатия консенсус с лидерите на партиите, които подкрепят правителството и конституционната реформа, за премахването на допълнителната такса върху преноса на газ, допълва Борисов.

В края на разговора Орбан и Борисов са подчертали още веднъж изключително приятелските отношения между двата народа. Обединихме се и около извода, че всички различия могат да се преодоляват с диалог и взаимно доверие, както сме го правили заедно години наред, пише в заключение лидерът на ГЕРБ.

Влизането на България в Шенген беше първата тема, която коментира по-рано днес министър-председателят акад. Николай Денков. Той отговаря на актуални въпроси, зададени от граждани във Фейсбук, по повод шест месеца от управлението на правителството. Къде ще бъде границата на приемливи и неприемливи условия за Шенген ще видим през следващите дни и седмица, заяви премиерът. Денков подчерта, че няма да приемем допълнителни условия, които не съответстват на това, което се очаква от другите държави. По думите му България е готова да приеме всичко, което подкрепя защитата на външните граници, защото това е и в наш интерес. Премиерът поясни, че това, което променя Шенген във въздуха, е удобството, когато се пътува от една в друга държава по летищата. Много по-лесно ще се минава, ще се влиза в други държави по въздух, дори понякога без проверка на документи, допълни той.

Източник: vesti.bg