Облекчава се процедурата за осиновяване

13 Дек 2023 14:53

Депутатите приеха на второ четене промените в Семейния кодекс.

Като мотив за предложеното изменение в глава "Осиновяване" необходимостта да се облекчи досегашната тежка административна процедура. Промените включват облекчен режим, при който осиновените деца да могат да установят своя произход по искане на навършил 18 години осиновен и с разрешение на районния съд, след изслушване на биологичните родители на закрито заседание.Предвижда се създаване на национална електронна информационна система, която да улесни процеса по кандидатстване на осиновителите и тяхното профилиране, както и да гарантира прозрачност на процедурата.

В промените е заложено включване на представител на Агенцията за социално подпомагане в Съвета по международно осиновяване с цел уреждане на статута на децата бежанци от военни конфликти, тъй като нормативната база на този етап не адресира пълноценно проблемите, свързани с тях.

Предвиждат се промени в условията за осиновяване на братя и сестри и въвеждане на максимална възрастова разлика от 50 години между осиновявания и осиновителя.

Въвежда се процедура, която да прекрати практиката родители да предотвратяват вписването на децата в регистъра чрез обещания да ги вземат от институциите, което никога не се случва.

Main Menu