Когато закупим нещо евтино, рискът да попаднем на нещо некачествено е голям

29 Дек 2023 08:58

При закупуване на пиротехника трябва да обърнем внимание кой е производителят и вносителят. Това е лицето, което носи отговорност. Лицето, към което ще се обърнем ако има проблем. Когато закупим нещо евтино, рискът да попаднем на нещо некачествено е голям. Това заяви Габриела Руменова от "Ние потребителите" в предаването "Денят започва" по БНТ.

По думите ѝ най-големите проблеми през тези празници са свързани с хранителните стоки в големите супермаркети.

"Нямаше възможност потребителите да използват талони. Не се даваше информация. Ако потребителят е отишъл в обекта да пазарува с талони и не може това е нелоялна търговска практика. Ако има технически причини, търговецът трябва да предупреди потребителя и да удължи периода на валидност на тези талони", споделя Руменова.Тя коментира и поскъпването на пластмасовите кутии във веригите магазини.

От началото на 2023 г. се прилага нова наредба, според която пластмасовата кутия струва 20 ст. и всяка следваща година се увеличава с 5 ст. Това цели ограничаване на употребата на вредни пластмаси. Когато увеличаваме цената, но не даваме алтернатива, как изпълняваме тази директива. Повечето хора, които купуват храна обикновено са един член на семейство, или възрастни хора, за които е по-трудно и по-скъпо сами да приготвят храната си. Потребителите буквално са принуждавани да купуват тези кутии и това трябва да се разглежда като нелоялна търговска практика, посочи още Габриела Руменова.Когато закупим нещо евтино, рискът да попаднем на нещо некачествено е голям

Main Menu