Николай Денков: Благодарни сме за подкрепата на Нидерландия

08 Фев 2024 16:23

Много сме благодарни за подкрепата на Нидерландия за всички европейски приоритети на нашето правителство – Шенген, еврозоната, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Това са нашите приоритети, по които работим много тясно с нашите европейски партньори. Това заяви българският министър-председател акад. Николай Денков на съвместен брифинг със своя колега Марк Рюте в Министерския съвет на Нидерландия.

Българският премиер е на еднодневно посещение в Хага заедно с министъра на отбрана Тодор Тагарев. Двамата правителствени лидери обсъдиха въпроси от двустранен интерес и от европейския дневен ред, включително теми, свързани със сигурността в Европейския съюз. Във фокуса на разговора са и ключови приоритети за България като влизането в сухопътен Шенген тази година и членството на страната ни в еврозоната от 1 януари 2025 г.

Нидерландия е лидерът сред страните, които ни оказват подкрепа по европейските теми. Нашата страна иска да бъде полезна за партньорите ни в Европа. Затова работим много усилено през последните месеци за подсилването на Източния фланг на НАТО. Ние развиваме нашите отбранителни сили, развиваме сътрудничеството по темата с нашите съседи – Румъния и Турция, където са разположени сили на НАТО, отбеляза Денков и уточни, че с премиера Рюте са обсъдили как би могло да се засили това сътрудничество през следващите месеци и години.

Николай Денков коментира и подкрепата, която указва страната ни за Украйна. Премиерът подчерта, че оказва хуманитарна помощ и подкрепа на стотици бежанци от Украйна, както и с военна помощ.

Българският премиер изтъкна, че Нидерландия е много добър партньор на България и изрази увереност, че в следващите месеци и години двете държави ще продължат да работят заедно.