МОСВ води люта битка за опазването на дюните

15 Фев 2024 18:45

"Камчийски пясъци", където са запазени няколко вида дюни вече е обявена за защитена територия. Въведохме методика за картиране на дюните. Те трябва да се картират и оценят. Водим люта битка за това и ще я спечелим. Това заяви в ефира на БиТиВи министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.

Той е категоричен, че защитата на Черноморието няма да се реши с един закон или един акт. По думите му е нужна координирана дейност на много институции.Министърът изтъкна, че сериозен проблем е това, че защитени територии са в същото време и частна собственост. Според него това е станало по време на прехода. Попов посочи, че половината дюни в страната са частна собственост. По думите му собствениците им използват различни врътки, за да попречат дюните да бъдат обявени за защитени територии.

Въпреки спънките Попов изрази увереност, че МОСВ ще спечели битката.

Екоминистърът подчерта, че се планира старта на национална инициатива за възстановяването на градските реки.

По отношение на перките в Черно море, той изтъкна, че е един от инициаторите на идеята. По думите му през 2018 е стартирала битка за това Черно море да се включи в стратегията за офшорна стратегия на Европа. Тази битката бе спечелена, добави той.

Main Menu