Министър Стойчева: Министерството на иновациите и растежа не е давало пари на "Лукойл"

01 Мар 2024 18:40

Категорично мога да заявя, че Министерството на иновациите и растежа не е подписвало договор с "Лукойл", както и не е предоставило финансиране на "Лукойл". Това е един от примерите за дезинформация, изважда се информация от контекста. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева по повод появили се в медийното пространство твърдения, че е одобрила проект на "Лукойл Нефтохим" за преход към кръгова икономика по прием "Подкрепа за прехода към кръгова икономика в предприятията".

"Лукойл", като всички над 800 фирми, подава декларация по тази процедура законосъобразно. Първият етап по кандидатстването е всяка една компания да попълни своите документи. Предстои оценка на проектите, на достоверността на подадените документи, както и прилагане на документите по законосъобразност, където мярката ще бъде активирана. Служителите по оценка имат много добра подготовка и имаме отлично изпълнение на всички мерки по програмата, заяви Стойчева.

При кандидатстването санкциите срещу Русия не могат да бъдат приложени. Няма изискване кандидатите да бъдат спрени. Но при оценката на документите тази мярка може да бъде задействана, подчерта министърът.

В отговор на критиките на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че командировките ѝ досега са 51 дена - двойно повече от външния министър Мария Габриел, Милена Стойчева посочи, че всяка една командировка се отчита обстойно и се представят резултатите от нея.

Изключително прозрачни сме. В основата на дейността на Министерството на иновациите и растежа са задачите да реализираме политика, която да представи България като добро и стабилно място за инвестиции, да превърне страната в добра дестинация за инвестиции. Всяка моя визита е давала конкретен резултат. Например при посещението в САЩ беше свързано с подписването на историческото споразумение "Артемида", с което България е участник в сферата на космическа индустрия. С Румъния пък сключихме партньорство за дигитализация и предприемачество. Пътуването там беше предприето с такава цел. Като резултат от посещението ми в Хърватия имаме привлечен инвеститор. Тепърва ще виждаме резултатите от тези командировки, увери министърът на иновациите и растежа.

Имаме изключителен ръст на чуждестранните инвестиции - 41%, с над 2000 открити нови работни места. Сертифицирали сме 23 инвестиционни проекта, като част от тях са в айти сектора, фармацевтичния сектор, логистиката, транспорта, съобщи тя.

В отговор на въпрос Милена Стойчева уточни, че от Министерството на иновациите и растежа са представили резултатите от дейността си на вицепремиера Мария Габриел.

Чувствам се уверена в това, което правя. Имам самочувствието, че работя за много висока цел. Чувствам подкрепата на предприемаческата среда, каза още Стойчева.