Борисов с оферта: ГЕРБ взема всички министри, ПП-ДБ – външно министерство и регулаторите

08 Мар 2024 11:06

В 18:00 ч. в събота ще започнат разговорите. Аз съм трогнат от поканите им, но моето разбиране е за премиер да води преговорите за кабинет, който може да ръководи. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред медии.

„100% решението е оставено в ръцете на Мария Габриел. Тя ще работи с тези министри, тя ще носи отговорност и подписът под всяко решение ще е неин. Ако продължат обаче, а те продължават, да сменят поголовно, дори когато са в оставка да сключват договори за над половин милиард лева, да сменят ръководството на АПИ в оставка, в АДФИ, в Митници, след като ги предупредих – мисля, че Асен Василев няма да остане финансов министър. Но, ако Мария Габриел може да работи с него, да работи“, каза той.

„За пръв път разбрах, че министрите в управлението са второстепенни, а ние сме държава на регулаторите. Колко е абсурдно това? В момента има хора, назначени от партии, които в момента ги няма – АБВ, „Атака“, „Воля“, НФСБ. Щедрото предложение да разделим 50 на 50 регулаторите не е конституционно, нито правилно, нито морално. Може ГЕРБ след година да ни няма, може и ПП да ги няма. А ние за 7 години ще предопределяме и ще изхвърляме другите партии от разговора. Ако е било толкова важно тези три години, защо първо сменихме Конституцията, а не регулаторите?“, попита лидерът на ГЕРБ.

Той предложи „оферта“: „ГЕРБ взимат всички министри, даваме им външно министерство и да гласуваме регулаторите само с техни хора.“

„За да няма шумове в системата, ние с ДПС не коментираме. Други хора контактуват с тях, но това е друга работа“, обясни още той.

„Като гледам червените рози, които ПП дават на БСП, искам да ги предупредя с комунистическата партия ГЕРБ няма да управлява и да дели регулатори. Ако искат да си дават от своята квота, да дадат“, категоричен е Борисов

Той увери, че ще делят министрите поравно.

„В спортното министерство задържаха подкупи за десетки хиляди левове, и до момента не наем към кого са отивали. Ако Габриел иска да задържи корумпиран министър, да го задържи“, каза още той.

"Утре започват преговорите, продължават в неделя, Габриел си избира министрите, договаряме се, едновременно с това говорим за регулаторите, за съдебната реформа, и когато сме се разбрали, след 1, 2, 3 дена решаваме какво правим", обобщи той.

Novini.bg