Децата ще могат да отсъстват от училище по семейни причини до 5 дни наведнъж

13 Мар 2024 14:51

Децата и младежите ще могат да отсъстват от училище по семейни причини до 15 дни в една учебна година с бележка от родител - мотивирано писмено заявление до класния ръководител, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет (МС).

Промяната е вече е факт, след като на днешното си заседание правителството е приело предложените от Министерството на образованието и науката (МОН) изменения в Наредбата за приобщаващо образование. Така се цели да се облекчат семействата и да бъде намалена административната тежест на директора на училището.В промените в наредбата е отразена и идеята, за която образователният министър Галин Цоков миналата седмица обяви, че се обмисля - 15-те дни да не могат да се ползват накуп, за да не се допускат злоупотреби. След проведено широко обществено обсъждане е решено ученик да може да отсъства по семейни причини до 5 дни наведнъж.

До момента децата имаха право да отсъстват от училище по уважителни причини до 3 дни с бележка до класния ръководител и до 7 дни с писмено заявление до директора. От МС обясняват, че с промените се дава възможност на родителите самостоятелно да взимат решения за отсъстване на децата от училище заради семейни събития, лични и фамилни ангажименти, наложителни пътувания, временно неразположение и др. Съгласно измененията в наредбата това вече ще става с уведомяване на училището чрез класния ръководител, а не след разрешение от директора.

Предвид въведената дигитализация за документите за отсъствия по медицински причини в Наредбата се уточнява и редът на подаване на такива. Това става по електронен път, без документът да се представя на хартиен носител от родителя в училището.В наредбата са отразени още две предложения, постъпили по време на общественото обсъждане. Те са свързани с настъпили промени в законови и подзаконови нормативни актове, издадени от различни министерства. Едното от тях касае заниманията по интереси в областта. на спорта, а второто предвижда отпадане на ограничението за предоставяне на някои социални услуги в образователната система. Такива ще могат да се предлагат и в институции в системата на предучилищното и училищното образование, ако обаче са съобразени с физическото, здравното и психическото състояние на детето, както и с неговите индивидуални потребности.

Main Menu