Шалапатова: Не се предвижда замразяване на минималната заплата

13 Мар 2024 16:45

Министърът на труда и социалната политика в оставка Иванка Шалапатова заяви, че не се предвижда замразяване на минималната работна заплата.

"Все още не се обсъждат конкретни варианти. Нашето предложение към социалните партньори беше в рамките на тази седмица те самите да върнат към държавата, в лицето на МТСП, тези критерии, които могат да залегнат в бъдещия механизъм. Не е вярно, че ние сме давали предложение за конкретен критерий, който да бъде водещ в определянето на минималната работна заплата! Не е вярно, че предлагаме нейното замразяване".

В началото на седмицата от КНСБ алармираха, че на бизнеса и синдикатите са предоставени за обсъждане варианти за механизъм за определяне на минималната заплата, изготвени от социалното министерство. Един от тях предвижда тя да не се увеличава, ако в средносрочната бюджетна прогноза е заложен спад на брутния вътрешен продукт, производителността на труда и други индикатори.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров определи в интервю за БНР идеите на министерството като "неадекватни".

В момента според Кодекса на труда минималната заплата е 50 на сто от средната за период от 12 месеца.

Промените се налагат заради транспонирането на директивата за минималните заплати в Европейския съюз, което трябва да стане до ноември.

Main Menu