МОН отчете успешен мандат

17 Мар 2024 12:52

Министерството на образованието представи отчет за работата си през последните 9 месеца и отбеляза значителен напредък в образователната система на страната, инфромираха от пресцентъра на Министерството.

Увеличението на възнаграждението на учителите, стартирането на конкурси за директори в 276 общински училища и разработването на Визия за Стандарт за управление на качеството в училищното и предучилищното образование са само част от постиженията, отбелязани в отчетния документ на министерството.През този период бе инициирана реална дигитализация на образованието, като "Дигиталната раница" на МОН вече включва над 30 000 електронни ресурса. България стана една от първите държави, разработили насоки за използване на изкуствения интелект в учебния процес. Процесът по изграждане на STEM център във всички над 2 200 български училища стартира, а Националният STEM център ще бъде разположен в София Тех Парк, оборудван с модерна сграда, предназначена за подготовка на бъдещи медалисти на международни състезания и олимпиади.Сериозни инвестиции са направени и в материалната база на училищата. Обновени са 577 класни стаи, създадени са 177 нови кабинета за работа по интереси, а 331 училища вече разполагат с нови училищни библиотеки или кътове за четене. Процесът по обновяване на спортните площадки и физкултурните салони в над 500 училища е стартиран, с общо финансиране близо четвърт милиард лева.

Правителството създаде програма с бюджет от 240 млн. лв. за изграждане и разширяване на детски ясли, градини и училища. Проектът включва изграждането на 33 нови сгради, както и реконструкция и обновление на още 57. Също така, от следващата учебна година всички учебници и учебни комплекти ще се предоставят безплатно за всички ученици.

Промените, направени в училищната система, позволяват за първи път седмокласниците да се явят на втора дата на изпитите от националното външно оценяване в случай на здравословен или друг сериозен проблем, което е промяна, очаквана повече от три десетилетия в училищното образование.Медицинските бележки за извинение на отсъствията на учениците сега се издават изцяло по електронен път, което спестява над 24 работни часа годишно на всеки класен ръководител. Промените включват и увеличаване на отсъствията по семейни причини на 15 дни за всяка учебна година, като приоритетът е да се поддържа баланс между учебната и семейната обстановка.

В допълнение, бяха внесени промени в Закона за професионалното образование и обучение, които предвиждат, че държавата ще поема осигурителните вноски на децата, включени в дуална форма на обучение. Това има за цел да подкрепи развитието на ученическата кариера и да гарантира по-добри възможности за обучение и професионално развитие.

В областта на висшето образование и науката също са отчетени значителни подобрения. Бе разработен Закон за насърчаване на научните изследвания и иновациите, който насърчава академичния сектор и подкрепя изследователската дейност. Минималната заплата за най-ниската академична длъжност "асистент" в държавните висши училища бе увеличена, а средства бяха осигурени и за ново увеличение през следващата година. Предвидени са и значителни инвестиции за модернизация на академичните библиотеки в 33 държавни висши училища.

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков подчерта значимостта на сътрудничеството и подкрепата от страна на учителите и образователната общност, като посочи, че дори най-трудните реформи стават възможни, когато всички работят заедно в името на бъдещето на децата и нацията.

Main Menu