Делян Пеевски даде благословията си за кабинет

18 Мар 2024 10:54
Делян Пеевски даде благословията си за кабинет БГНЕС

Председателят на ДПС Делян Пеевски излезе със сутрешно обръщение към лидерите на ГЕРБ и ПП Бойко Борисов и Кирил Петков да направят "всичко възможно" да намерят съгласие за кабинет до 12 часа днес.

"Седнете, подписвайте, ще имате подкрепата на ДПС. Време е за едно ново начало за България и ДПС ще работи за това." и "Времето за игри и надигравания приключи."Делян Пеевски призовава и да бъдат на висотата на лидерството си като национално отговорни държавници и политици и от след като е ясно, че управлява коалиция, което и самият той потвърждава, да разпределят отговорностите и министерствата в кабинета, а не да се опитват да ги мерят на килограм. В прессъобщението на ДПС се припомнят и двата гласа от парламентарната им група в подкрепа на правителството Денков/Габриел. Тогава "за" гласуваха Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски.

Да признаят очевидното - че са коалиция и да продължат с реформите, за които е призвано това управление.

Интересен момент в обръщението на Пеевски e разказът, че именно той в разговори с ПП/ДБ "за съгласуване на текстовете", които касаят квалифицираните мнозинства, е участвал в изработването на много добри текстове, които едва след това са били одобрени от ГЕРБ.

Това е продължение на съгласието, постигнато за промените в Конституцията и както не веднъж сме заявявали - ще подкрепяме правителството, докато работи за хората и си спазва обещанията към българските граждани.Припомняме, че вчера вечерта мълчанието около разговорите за ротацията и съставянето на втория кабинет от 49-то Народно събрание рязко прекъсна с брифинг на преговорния екип на ГЕРБ, от който малко неща станаха ясни - Мария Габриел, основният преговарящ от екипа като ротационен премиер, по-скоро се оплака от личните нападки от страна на ПП/ДБ, а Деница Сачева беше по-конкретна, като поиска равнопоставеност за ГЕРБ в управлението, т.е. министерски кресла, и заяви, че по-вероятният сценарий е да се отиде на предсрочни избори.

Един час по-късно от ПП/ДБ също реагираха, като заявиха, че всъщност е договорено ГЕРБ да получат освен премиерския пост и още 6 министерски кресла, като всъщност преговорните екипи са прекъснали работа, за да си дадат ГЕРБ пресконференцията и взривният момент е отказът или отлагането на подписване на споразумение за неопределено бъдеще.

Main Menu