България отива на избори: ИТН върна третия мандат

28 Мар 2024 11:28

Днес в 11 часа държавният глава Румен Радев връчи третия мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на "Има такъв народ".

Да получат мандата в президентството дойдоха председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов, заместник-председателят на парламентарната група Ивайло Вълчев и секретарят Станислав Балабанов.

Президентът посочи, че все по-ясно става, че 45-ият парламент е изчерпал своя живот."Благодарим за доверието. Напълно разбираме трудната ситуация, в която ви поставиха с тези напълно ненужни промени в Конституцията, против които ИТН гласува.

За съжаление в това Народно събрание нашите гласове бяха твърде малко, за да можем да ги спрем. Правителството от последните 9 месеца отдавна сме го определили като вредно, така че се радваме, че тази агония приключва. За нас това управление е порочно и трябва да се отива на избори.

Там да решава суверенът. Някои определят изборите като хаос и ненужни. Даже вчера чухме някой да казва, че за съжаление народът ще избира. Ние не мислим така. Мислим, че изборите са най-висшата форма на демокрация", каза Вълчев.Първият мандат бе върнат от партия ГЕРБ-СДС, след като кандидатът за премиер Мария Габриел подаде заявление за отказ от съставяне на кабинет и обяви край на преговорите с ПП-ДБ.

От коалицията на Кирил Петков, Атанас Атанасов и Христо Иванов отказаха съставяне на кабинет с втория мандат и също поискаха избори две в едно, за да се спестят 100 млн. лв.

Main Menu