Асен Василев: Г-н Вълчев, не използвайте толкова често името ми, ще го измърсите

29 Мар 2024 14:08

В момента, в който критерият за инфлацията бъде покрит, България може да влезе в еврозоната. Това каза министърът на финансите в оставка Асен Василев, който присъства в пленарната зала по време на разискванията за проекторешението, свързано с Българския енергиен холдинг (БЕХ), с което се предлага да не се преразпределят дивиденти от дружеството, съобщи БТА.

В изказването си по повод на проекторешението Красимир Вълчев (ГЕРБ-СДС) отправи критика към водената от Василев финансова политика, като посочи, че благодарение на нея се е увеличил дефицитът и е намаляла събираемостта на приходите, с което е отдалечил България от членството. "Няма друг човек, който да е направил повече срещу влизането ни в еврозоната от г-н Асен Василев", каза депутатът.

"Г-н Вълчев, не използвайте толкова често името ми, ще го измърсите", отговори му Василев. 2021 година, годината, към която вие реферирате, точно аз публикувах Плана за приемането на еврото, в служебен кабинет на президента Румен Радев, оглавяван от Стефан Янев. След това вторият служебен кабинет така и не придвижи въпросния план. Въпросният план, въпреки съпротивата на колегите от "Има такъв народ " в лицето на г-н Каримански и техните министри в управлението, беше приет с десет на осем гласа през 2022 г., май месец, посочи Василев.

По думите му решението тогава е минало, точно защото той лично, "Продължаваме промяната", "Демократична България" и министрите, излъчени от тях, са вярвали, че трябва да продължат с пътя към приемане на еврото. Успяхме да постигнем бюджетен дефицит под три процента, както е необходимо, въпреки че направихме най-голямото увеличение на социалните плащания сигурно от 25 години насам, и въпреки че направихме едни от най-големите инвестиционни програми, също от 25 години насам, посочи Василев.

Бюджетните дефицити бяха под три процента, а това не се постига с магия, това се постига със събираемост, обърна се Василев към Красимир Вълчев. Събрахме пари и тези средства успяха да стигнат и за повишаване на пенсиите, и за безплатните детски градини, и за повишаване на заплатите и администрацията, успяха да стигнат за рекордна инвестиционна програма, ако погледнете бюджета за тази година и за рекордна инвестиционна програма за общините, каквато никога не е правена в историята на нашата държава, без оглед на партийна принадлежност, без да трябва да целуваш ръка на някой ръководител, по право да имаш инвестиционен бюджет за своята община, добави Василев.

Относно еврозоната, Василев отбеляза, че са успели да завършат законодателната програма, която ГЕРБ в този период са провалили, след като са гласували против внесения Кодекс за застраховането. Това беше ключово, за да може България да изпълни едно от условията по приемането ни в еврозоната, коментира Василев.

В момента остава един-единствен закон - Законът за въвеждането на еврото, който вече е пуснат за обществено обсъждане и който трябва да бъде приет в момента, в който има конкретна дата., добави Василев. Не на последно място успяхме да намерим политическа подкрепа за едно такова решение, добави той и припомни заключенията на Съвета, че ние ще бъдем приети в еврозоната в момента, в който единственият останал критерий - инфлацията, влезе в рамки. В момента, в който критерият за инфлацията бъде покрит, България може да изисква доклада и да влезе в еврозоната, каза той.

"В пресконференцията Международният валутен фонд (МВФ) казаха, че България ще влезе в еврозоната 2025 г., посочи Василев в отговор на Гроздан Караджов от ИТН.

"Днес съм тук, за да се опитам да ви предпазя, да не приемете поредното противоконституционно решение. Не съм сигурен, че ще успея, но поне трябва да направя опит", каза Асен Василев в отговор на критиките на Красимир Вълчев (ГЕРБ-СДС), който искаше да знае защо министърът е в пленарна зала, след като е било обявено, че няма да има възможност да участва в парламентарния контрол.

Main Menu