Парламентът обсъжда извънредно промени в Закона за БНБ, Сметната палата и омбудсмана

29 Мар 2024 16:12

Изненадваща правна комисия в парламента и точка, внесена в зала в последния момент, вече дават право на ръководствата на БНБ, Сметната палата и омбудсмана да заемат длъжност като служебен премиер, уточни БНТ.

Народното събрание удължи работното си време, за да бъде разгледана и вкарана точка за изменение и допълнение на Закона за БНБ. Предложението бе внесено от ГЕРБ и ДПС - Йордан Цонев, Анна Александрова, Теменужка Петкова и Хамид Хамид.

Съгласно промените управителят и подуправителите на БНБ и Сметната палата могат да ползват неплатен годишен отпуск, ако бъдат избрани за служебен министър-председател. След освобождаването си те ще могат да продължат мандата, за който са избрани.

Извън евентуалните задължения на служебен премиер, ръководителите на банката няма да могат да извършват друга платена дейност, освен преподавателска или да членуват в органите на дружества, в които БНБ има участие.

Депутатите приеха промените на първо четене със 137 гласа "за". Предлагат и второто четене да мине веднага.

Промените се налагат заради кашата с конституционните промени, при която се оказа, че специалните закони за БНБ, Сметната палата и омбудсмана не позволяват на заемащите тези длъжности и заместниците им да заемат други постове.

От "Възраждане" и "Има такъв народ" определиха тези текстове като противоконституционни. Освен това смятат за абсолютно недопустимо влизането по този спешен начин в зала, който нарушава правилника за работа на парламента.

Main Menu