Лена Бориславова: В много случаи Борисов не взема решенията си - взема ги Пеевски

29 Мар 2024 21:57

В отговор на въпрос в предаването "Панорама" по БНТ Лена Бориславова от "Продължаваме промяната" каза, че измислената от нея дума за управляващото мнозинство на "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ - СДС – сглобка, изключително добре описва формата на управлението през изминалите девет месеца.

Затова това тази дума стана толкова популярна. Тя отразява факта, че никога няма да станем едно цяло с ГЕРБ, защото имаме различни виждания за това какво е политиката, много различни сме и като хора. За нас, когато се дава дума, тя трябва да се спазва, а не да се сменя мнението по три пъти на ден. За нас това да действаш с унисон в Европейския съюз, значи, че не трябва да изпълняваш проекти като "Турски поток". За нас съдебната реформа не се заключава в специализирани съдилища, които задълбочават проблемите, а в това да се търсят решенията им, заяви Бориславова.

Тя коментира и провалената ротация на правителството: "Първоначалната договорка беше да се ротират само Габриел и Денков. След това в обявения кабинет на г-жа Габриел имената в поне шест министерства бяха сменени, без това да бъде съгласувано с нас. Затова ние казахме, че трябва да се върнем на масата на преговорите и да направим кабинет, защото единственият губещ от случващото се е българският народ".

Попитана дали по време на преговорите за ротацията на кабинета съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков е водил разговори със съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, Лена Бориславова посочи, че е това е било наложително, тъй като: "В много голяма част от случаите решенията на г-н Борисов не се вземат от него лично, а от г-н Пеевски".

Сигурно е, че премиер на служебното правителство ще бъде избран. Конституционните промени не водят до хаос. Президентът трябва да направи избор, коментира тя.

Дали ще усепем да реализираме реформите, които българските граждани чакат от 20 години, зависи от относителната ни тежест в парламента, защото останалите участници разбират само от това – от сила, и те го показаха по време на преговорите. ГЕРБ и ДПС го показаха и когато саботираха работата на комисията за Нотариуса, подчерта Бориславова.

Ако зависеше от нас, до избори нямаше да се стигне. Сега на масата има ясни ангажименти. Трябва да поемем ясна отговорност и да се работи за това нещо, каза още Лена Бориславова.

Main Menu