Деница Сачева: Промените в Конституцията създават проблеми, те не трябва да се правят на инат

29 Мар 2024 22:39

Ротацията беше въпрос на технически подробности. Започна да се развива като проблемен сюжет, когато беше поставена темата кой да бъде външен министър. Последва поредица от нелогични действия – на 6-ти март беше подадена оставка, без да бъде уведомена, един меморандум беше обявен, заедно с ултиматум в него – или се приемат текстовете или избори 2 в 1. Преговорният екип на ГЕРБ-СДС влезе в тези разговори с желание за съвместно управление. Това заяви бившият социален министър Деница Сачева от ГЕРБ в предаването „Панорама” по БНТ.

Кабинетът винаги е бил „Денков-Габриел”. Хората, които подадоха отвод бяха представени като експерти, дали съгласието си за кабинет. Хората, подали отвод веднага когато това бе поискано от политически централи . По-любопитни са действията на министъра на земеделието, който отказа да е министър в кабинета „Габриел-Денков”, но обяви, че е готов да е част от служебен кабинет. Всички тези неща са нелогични и безпринципни, подчерта тя.

„Мария Габриел взе лидерско решение, което беше свързано с това да продължим напред, а не да се бавим и губим време за управление в стремежа да стигнем до втория мандат. Не за първи път за Продължаваме промяната (ПП) тези знаци и фетиши имат много голямо значение. За момента победата е само в опаковката”, посочи Сачева.

„Искаме съдебна реформа, но не революция, която прави партиите прокуратура, пленарна зала в НС – следствие и медиите – съд. Съдебна реформа, която е добре обмислена, в която гласът на професионалната общност е чут, без натиск”, поясни депутатът от ГЕРБ.

„Когато говорим за хората в списъка от потенциални премиери там свързани с ГЕРБ са само двама - Росен Желязков и Димитър Главчев. В КЕВР няма нито един представител на ГЕРБ. Иван Иванов, избран там като представител на Реформаторския блок, който вероятно още е част на ДСБ, бе махнат от КЕВР с правила, написани от ПП и обявени за противоконституциони и той на практика бе върнат против собствената си воля. Едва ли този тип промяна в регулаторите е полезен за хората”, обясни тя по повод смените в регулаторите.

На въпрос дали се задава конституционна криза, Деница Сачева заяви: „ Не бих искала да плашим хората, но приетата Конституция създава проблеми. Това е доказателство, че с промените не трябва да се бърза, промените не трябва да бъдат правени на инат и да са опаковани по такъв начин, че ако не се случат до определена дата ще последва апокалипсис”.

Има теми, които ще бъдат повдигнати, като тази за омбудсмана. Г-жа Ковачева ще подаде оставка, зам.-омбудсманът вече подаде. Това е решение, което ще бъде взето между парламентарните групи. Категорично не трябва да се бърза. Не можем да оставим в безвремие една институция”, подчерфта тя.

„Настояваме за толерантна кампания. Трябва да бъде проявен разум и далновидност. Ако отново ще хвърлим страната в поредните скандали и военни действия помежду си и след това ще търсим съгласие – само ще загубим времето на хората. В ГЕРБ-СДС няма нито един човек, който да се страхува от разкрития и ефективна съдебна система, разследвания – всичко, което непрекъснато се внушава. В ПП има достатъчно хора, за които са повдигнати съмнения по отношение на различни действия – разкриване на документи с конфиденциална информация, корупция, „Чаталджа” и т.н”, каза Деница Сачева.

Main Menu