Стефан Янев: Ако Главчев се беше провалил, отивахме към конституционна криза

06 Апр 2024 08:05

За да дадем оценка на новия служебен кабинет, трябва да видим как ще работи и какви резултати ще покаже. Можем да оценяваме сега единствено това как изглежда. Преди това ще поздравя Димитър Главчев, че прие това предизвикателство и се отнесе сериозно. Ако г-н Главчев се провали и беше в несъстояние да направи този кабинет, ние потенциално отивахме в конституционна криза. Това заяви бившият служебен премиер и настоящ лидер на "Български възход" Стефан Янев в студиото на "Денят ON AIR".

В новия служебен кабинет има хора на всички и именно това е главният проблем, смята той.

"Основният инструмент по време на служебния кабинет е всички партии да плюят по служебния кабинет. Да, но сега той е на партиите", коментира Янев пред Bulgaria ON AIR.

Той е категоричен, че започва кална кампания, в която политическото липсва.

"Ако довчера говорихме за изпирането на един или втори политик, сега кого изпираме? Главният секретар е най-старшият професионален служител в Министерството на вътрешните работи. Той няма работа с политици, които да го защитават. Подал си е заявление за напускане. Щом е подадено, връщане назад няма", изрази мнение бившият служебен премиер и определи оттеглената оставка като пиарско отказване.

Янев заяви, че не вижда политически елемент в акцията в Агенция "Митници": "Опитват се да дадат такъв привкус хора, които имат притеснения. Същността на работата на правоохранителните органи на държавата, на съдебната власт, е да пресичат такъв тип поведение".

Гостът коментира и думите на Денков, според които ДАНС прикрива канал за наркотици.

"Това е безотговорно казано от министър-председател. Той не може да има оперативната информация, по която работят определени служби. Дали прикриват или разработват канал, тези хора не я познават, не познават естеството на работа на тези служби", посочи лидерът на "Български възход".

Според него има основание за сериозен одит в сферата на финансите и припомни, че едно от постиженията на кабинета в оставка е приемането на бюджета за 2024 г., но постановлението за разходването на бюджета се е забавило: "Там са заровени доста въпроси".

Янев обяви, че "Български възход" вече се готви за изборите и още утре предстои Национален форум, който ще събере активисти от цялата страна.

"В хората има гняв. Най-големият проблем в цялото политическо, което прилича на представление, политика на скандала, отблъсква хората. Българите са патриоти", настоя бившият служебен премиер.

Main Menu