Даниел Митов: Радев препотвърди проруската си външнополитическа ориентация

19 Апр 2024 22:55

Даниел Митов оттегли пред премиера Димитър Главчев номинацията си за служебен министър на външните работи, съобщиха от правителствената пресслужба. По-рано той обяви решението си и пред медии в Народното събрание.

„За съжаление съм длъжен да Ви уведомя, че въпреки първоначално изразеното съгласие от моя страна, действията на президента ме принуждават да оттегля така заявената си воля“, се казва в мотивите на Митов.

Той отбелязва, че страната в момента има нужда от недвусмислена и ясна външнополитическа посока. „Дори и в рамките на служебен кабинет проевропейската и проатлантическа позиция на България не може да бъде поставяна под въпрос. Тази покана е напълно разбираема, с оглед на обстоятелството, че настоящият министър на външните работи Стефан Димитров осакати и напълно видоизмени позицията на България по отношение на войната в Украйна“, отбеляза Митов.

В писмото си Даниел Митов подчертава още, че с отказа си да подпише указа за смяната на министъра на външните работи, президентът Радев от една страна "нарушава новите разпоредби на Конституцията и от друга препотвърждава проруската си външнополитическа ориентация".

„От този момент нататакък президентът носи отговорност за провеждана външна политика в рамките на служебния кабинет и за организацията на изборния процес в чужбина", завършва писмото си Митов.

Main Menu