ВАС върна лиценза на "Делта гард"

23 Апр 2024 14:58

Върховният административен съд (ВАС) върна лиценза на охранителната фирма "Делта гард" ЕООД. Това става ясно от съобщение от пресцентъра на съда, предаде news.bg.

Върховните магистрати отмениха заповедта на директора на Главна дирекция "Национална полиция" в МВР от 4 ноември 2021 г. за отнемането на лиценза на фирмата и решението на Административен съд София - град, което обявява заповедта за законосъобразна и я оставя в сила въпреки жалбата на "Делта гард".През декември декември 2022 г. касационният състав на ВАС спря производството по дело № 3356/2022 г. и внесе в Конституционния съд (КС) питане дали текстове от Закона за частната охранителна дейност (ЗЧОД) са в противоречие с Конституцията. С решение 5 декември 2023 г. КС отказва да обяви законовите разпоредби за противоконституционни.

В решението си обаче Конституционният съд разяснява смисъла на въпросния законов текст: "Разпоредбата на чл. 49, ал. 1, т. 2 ЗЧОД, според която е необходимо привлеченото като обвиняем за умишлено престъпление от общ характер физическо лице да прекрати участието си в търговското дружество като съдружник или член на управителното тяло в 30-дневен срок "от настъпване на обстоятелствата" по чл. 47, т. 5 ЗЧОД, според КС означава, че този срок не може да тече, преди привлеченото като обвиняем лице да е узнало за това обстоятелство и за произтичащата от него необходимост да предприеме предвидените в закона правни действия в защита на интересите на дружеството."

Според КС следва да се приеме, че 30-дневният срок по чл. 49, ал. 1, т. 2 Закона за частната охранителна дейност, в рамките на който обвиненото за умишлено престъпление от общ характер физическо лице трябва да прекрати участието си в търговското дружество, не започва да тече, ако не му е предявявено постановлението за привличане към наказателна отговорност. От съда посочват е необходимо лицето да бъде запознато с привличането му като обвиняем, за да може да съобрази поведението си със съответните законови последици от това.На база на изложеното от КС от Върховния административен съд води до извода, че за да може да възникне предвидената в закона възможност по чл. 49, ал. 1, т. 2 от ЗЧОД за физическото лице в 30-дневен срок да прекрати участието си в търговското дружество, то трябва да е разбрало за настъпването на обстоятелството по чл. 47, т. 5, б. "б" от ЗЧОД. От ВАС изтъкват, че смисълът на 30-дневния срок е именно лицето да е могло да се съобрази с възможностите, които законът му дава, като реши дали ще прехвърли участието си в дружеството или ще остане в него. "Нормата на чл. 49, ал. 1, т. 2 ЗЧОД санкционира единствено бездействието, а такова не би могло да съществува, ако лицето не е узнало за обстоятелството, което го задължава да предприеме определено действие", заявяват върховните магистрати.Те обясняват, че в случая тогавашният съсобственик на "Делта гард" Димитър Спасов е разбрал за повдигнатото срещу него обвинение на 27 декември 2021 г. Два дни след това е делът на Спасов в дружеството е прехвърлен Спасов и той е заличен като съдружник в "Делта гард" ООД, което се е трансформирало в ЕООД. Постановлението от 14 май 2019 г. на Окръжната следствена служба при Окръжната прокуратура пък официално му било предявено на 2 ноември 2021 г. - след прехвърлянето на неговия дял от фирмата. Затова ВАС приема, че Димитър Спасов е спазил регламентирания 30-дневен срок и съответно не е налице , предвидената в закона предпоставка за отнемане на лицензите на дружеството.

Според върховните магистрати Административен съд София - град неправилно е приел, че лицензите на дружеството са законосъобразно отнети и че са налице причините за отнемането им, предвидени в чл. 49, ал. 1, т. 2 във вр. с чл. 47, т. 5, б. "б" Закона за частната охранителна дейност. Заключението на ВАС е, решението на предходната съдебна инстанция трябва да бъде отменено.Припомняме, че името на охранителната фирма стана и част от разследването "Осемте джуджета" на "Антикорупционния фонд" за кражбата на бизнеса на Илия Златанов, което предизвика и вътрешна проверка в МВР, резултатите от която все още не са ясни. В казуса бе замесено и името на вътрешния министър на ГЕРБ Младен Маринов. Именно по този казус президентът Румен Радев заяви, че в страната не може да има частни полиции

Main Menu