Изтича крайният срок за регистрация на партиите за участие в изборите

24 Апр 2024 07:43

Днес изтича крайният срок, в който партиите и коалициите могат да подават в Централната избирателна комисия документите си за регистрация за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент, предаде БНР.

Също до днес кметовете на общини определят местата за обявяване на избирателните списъци и уведомяват районните избирателни комисии.

Подаването на документите на политическите формации за регистрация започна от 15-и април и желаещите ще имат възможност да го направят до 17 часа днес, каза заместник-председателят и говорител на Централната избирателна комисия Росица Матева.

До 27-и април Главна дирекция „ГРАО“ в Министерството на регионалното развитие ще проверява списъците, представени от партиите и коалициите. От утре ЦИК ще приема документите за регистрация на инициативни комитети за издигане на независими кандидати за членове на Европарламента.

Също от 25-и април ще започне и регистрацията на кандидатските листи на формациите в ЦИК за участие в изборите за евродепутати. Кандидатските листи за участие в изборите за Народно събрание се подават в районните избирателни комисии.
Съгласно приетата от ЦИК хронограма определянето чрез жребий на поредните номера в бюлетините на партиите, коалициите и инициативните комитети за предстоящите избори ще бъде на 8-и май.