Росен Желязков за отстраняването му: Ненужна демонстрация

26 Апр 2024 22:39

Може би до вчера вечерта у мен имаше известно огорчение, но в политиката човек трябва бързо да се отърсва от личното отношение към политическите процеси. Честолюбието и егото не са добри съветници в политиката. Това каза в предаването "Панорама" по БНТ депутатът от ГЕРБ Росен Желязков, който вчера беше остранен предсрочно като председател на парламента с гласовете на "Продължаваме промяната - Демократична България", "Възраждане", БСП и "Има такъв народ".

Вчерашното решение е част от политическия процес, който набра достатъчно скорост през последните месеци и доведе дотам да не може да продължи работа правителството и да отидем на избори. Според мен това беше някаква ненужна демонстрация и ако за "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" това беше изпълнение на тяхната роля на опозиция, то за нашите бивши партньори беше нещо като реванш, нещо като желание за отмъщение. В крайна сметка тези политически процеси ще имат своето измерение в предизборната кампания, а вероятно и след това, заяви Желязков.

Той добави, че не смята, че е направил нещо извън правилата при предсрочното освобождаване на управителя на НЗОК Станимир Михайлов, което беше един от мотивите за искането за отстраняването на председателя на Народното събрание.

В началото на годината започна този сложен процес на взаимотношения. Той започна с това с чий мандат ще бъде ротацията, премина през предложението Денков да е външен министър, през меморандума и дойде изненадващата оставка на Денков. Тази оставка се представя като спазено обещание, но това беше тактически ход, ход, който предпостави последващите действия със сложни преговори и в крайна сметка се достигна до естествения завършек на това дълго нагнетявано напрежение, още от първия ден на правителството, което не можа да бъде преодоляно, посочи бившият председател на парламента.

Попитан дали ГЕРБ никога повече няма да участват в правителство заедно с "Продължаваме промяната – Демократична България", Росен Желязков отбеляза: "В политиката, не само при "Джеймс Бонд", никога не казвай никога. В политиката няма термин "никога".

Вероятно след изборите в парламента отново ще има шест политически формации. Знае се точно коя ще е първата. Със същата сигурност знаем кои ще бъдат петата и шестата, но не знаем кои ще бъдат втората, третата и четвъртата. Две формации няма да могат да съставят кабинет след изборите. Съставянето на правителство ще мине през разговори, които трябва да са основани на ценности. Ако изобщо се стигне до разговори, защото има вариант да влезем отново в спиралата избори след избори, заяви той.

Въпреки своя прекратен мандат правителството успя да направи мнго неща – промяна в Конституцията, бюджет, 150 приети закона в парламента, които отвориха пътя към еврозоната и Шенген, теми, свързани с помощта към Украйна. Ако бяхме успели да продължим това, нещата щяха да бъдат различни. Въпросът е, че понякога в политиката симпатиите вземат превес. Ако след изборите се надпреварваме кой има по-големи заслуги за реформите, обвиняваме се и се сочим с пръст, тогава нищо няма да е възможно, каза още Желязков.

Main Menu