Андрей Райчев: Предстоящите избори ще са решаващи за три партии и могат да променят много неща

10 Май 2024 18:51

Всички предполагахме, че предстоящите избори ще са като предишните и няма да доведат до някаква промяна на резултатите, но това май няма да е така.

Това прогнозира в предаването "Лице в лице" по БТВ социологът Андрей Райчев, който коментира предстоящата предизборна кампания.

"Вече няколко агенции публикуваха данни, че ГЕРБ са първи. Тях тези избори няма да ги засегне. Лявото също не е засеганто, то си остава в периферията - БСП отново ще е с малко депутати, а другите леви партии и обединения най-вероятно въобще няма да влязат в парламента. "Има такъв народ" също ще се борят да влязат в парламента и за тях тези избори няма да са нещо ново. Останалите три партии обаче са силно засегнати. "Продължаваме промяната - Демократична България" очевидно губят и ще се борят за второто място. ДПС може да стане втора политическа сила, което да промени доста неща. "Възраждане" винаги са мислили, че са велики и ще станат първа сила, но сега явно разбират, че са стигнали тавана си. Това може да ги накара да участват в нещо в следващия парламент, защото досега винаги са отказвали", добави той.

"Апелирам хората да гласуват за партиите, за които са решили, без значение дали тези партии ще влязат в парламента или не", заяви от своя страна политологът доц. Татяна Буруджиева. "Така може да имаме хипотезата, че ГЕРБ могат да получат партньор за съставяне на правителство и това да не е само ДПС. За мен ДПС ясно дадоха заявка за участие във властта. Досега те винаги са играели ролята на балансьор. За мен Бойко Борисов трудно ще търпи правителство, в което някой друг да му казва какво да прави, в случая Делян Пеевски. Не случайно Борисов обяви, че е готов и за пет служебни правителства", обясни тя.

Темата коментира и медийният експерт Георги Лозанов. "Искам да кажа нещо за ПП-ДБ. Те загубиха част от електоралната си подкрепа и това беше очаквано. Беше ясно, че те ще платят много по-голяма цена от участие в "сглобката". Те тръгнаха да правят реформи с тези, които искаха да реформират. Оказа се, че това не им е много по-силите. Интересното е, че след 1989 г. така наречената десница е управлявала само 6 години. Аз мисля, че тази част от електората на ПП-ДБ, която е разочарована от участието в "сглобката", не трябва да гледа така емоционално на нещата", призова той.