Христо Иванов подава оставка като лидер на ''Да, България''

10 Юни 2024 16:12

Христо Иванов подава оставка като лидер на "Да, България" и няма да стане народен представител в новото 50-ото Народно събрание, съобщи той на брифинг в централата на партията. Решениието е взето след заседание на изпълнителния съвет на партията, която е член на коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България".

"Считаме, че този резултат за партиите от нашата коалиция изисква поемането на лидерска отговорност, поради което аз си подадох оставката и колегите подкрепиха това решение. Няма да се кандидатирам за лидер нито на "Да, България", нито на други формати. Няма и да участвам в следващия парламент като народен представител, но оставам на терен и ще продължавам да работя за каузите си в друго качество. Това решение не засяга останалите партии в коалицията", каза той.

Очаква се изпълнителният съвет на ''Да, България" да вземе решение как ще организира изборът на нов председател. Иванов изрази надежда, че избирателите ще приемат неговата оставка като сериозно отношение.

Според него България трябва да се погрижи за сигурността си и собствените си институции. Иванов посочи, че са излъчили правителство с цената на огромен компромис, който е имал смисъл, доколкото можеше да бъде приета съдебната реформа. По думите му, ако тези реформи не се случат, "ни очакват ескалация на напрежението и дестабилизация". Иванов се отказва от мястото си на депутат в новото Народно събрание, за което водеше листата в столичния 24 МИР. Там втора в листата е Лена Бориславова от ПП. Следват Петър Кьосев, Йордан Терзийски, Стоян Михалев. Напред в листата с преференции минава Мартин Димитров. От седма позиция той минава на трета. ПП-ДБ печелят изборите в 24 МИР, като все още не е ясно колко депутати ще имат от там.