Премиерът подхвана мантрата на ББ за стабилността

26 Апр 2022 13:31

 

"Премиерът ми е ясен, той подхвана мантрата на ББ за стабилността.
Днес стабилност означава:
-- блато от компромиси;
-- застой от жертване на принципи;
-- продаване на душата, за да се запази властта като самоцел - власт заради самата власт;
-- отказ от това, за което си избран в името на ползването на изгодите, получени от избирането.

Но ДБ, но ДБ!? Те какво се колебаят, те защо разсъждават по сходен начин?

Надявам се повечето от тях разбират, че:
-- има компромиси, които не могат да се правят, дори да рискуваш да пострадаш, ако не ги направиш;
-- краткосрочните ползи никога не са били това, с което ще те запомнят, за разлика от дългосрочните ползи от отстояването на принципите;
-- не бива да забравяш какви са хората, които са гласували за теб и затова си морално задължен да следваш тяхната повеля, винаги щом ситуацията е или-или и именно поради тази простичка причина гъвкавостта в позициите е гъвкавост на гръбнака, сиреч – тя е безгръбначие;
-- по въпроси от екзистенциална важност изборът е един-единствен – на страната не на ежедневната, банална политика, а на вечните ценности и ако не го направиш, оставаш без собствено лице, без своя физиономия.

Така мисля аз. Никому не натрапвам своето мислене. Но ще знам какво да мисля за тези, за които съм гласувал, ако те продължават да си играят на плюсове и минуси при трескавото опипване на почвата - да се борят ли докрай за военна помощ за Украйна.

Ще възприемам това като егоистично пресмятане на личните плюсове и непростимо игнориране на националните минуси, които ще се пишат на сметката на България, ако военна помощ за Украйна не бъде оказана.
...
А за смисъла на пътуването на делегация до Киев, Зеленски ни го каза право в очите - няма смисъл да си решавате вътрешнополитически проблеми на гърба на Украйна, идването в Киев не е екскурзионно пътуване и е лицемерно и безполезно, ако не отговори на насъщните ни нужди!".

 

Коментар на проф. Николай Слатински, експерт по национална сигурност

Main Menu