Светът след войната: Три сценария

02 Май 2022 08:33

В третия месец на руската агресия в Украйна все още не е ясно как ще приключи войната. Но експертите са съгласни, че тогава световният ред ще бъде различен.

Руската инвазия в Украйна предизвика ефект на доминото, който ще промени трайно европейския ред, а според някои дори и световния. Но коя ще е посоката, в която ще тръгнат камъните, не е напълно ясно дори за опитните анализатори. Der Standard предлага три сценария:

 

Русия печели - сценарий 1

 

Експертите не са единодушни за това как може да изглежда успехът на руските въоръжени сили на бойното поле. Дори и само защото целта на цинично наречената "специална операция" на Москва в Украйна не е ясна. Не може да се говори за "денацификация", както иска президентът Владимир Путин, поради липсата на нацисти в киевското правителство.

Окупацията на обширна територия в Източна Украйна, завземането на черноморското крайбрежие чак до Приднестровието или изгонването на правителството на президента Володимир Зеленски зад граница - всичко това Путин може да продаде като победа, за да оправдае инвазията пред собственото си население.

Ако украинското правителство наистина бъде свалено и заменено с проруски режим, Европейският съюз и САЩ ще се окажат в продължителна икономическа война с Русия. Западните съюзници трудно ще поддържат строгите си санкции срещу Москва, а Кремъл вероятно ще отговори с кибератаки и изнудване за доставките на петрол и газ, пишат Лиана Фикс и Майкъл Кимейдж от американския мозъчен тръст German Marshall Fund в списание Foreign Affairs.

Под натиска на наказателните мерки Москва може да се обърне още по-ясно към Китай. Ръководството в Пекин ще бъде изправено пред дилема: да предостави икономическа и евентуално военна помощ на своите приятели в Москва и в замяна да се откаже от западния експортен пазар, от който печели толкова много?

Китай и САЩ биха могли също така да сключат партньорство по взаимно съгласие, за да запазят баланса на силите в света: Джуд Бланшет от Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS) описва, че Пекин и Вашингтон се ползват взаимно във военно отношение - само поради географските си особености те стоят "гръб до гръб" и не би трябвало да спорят за обща граница, а да доказват пред външния свят своята мощ в посока на другата страна.

 

Разделена Украйна - сценарий 2

Владимир Путин може да е доволен, ако проруските "народни републики" Луганск и Донецк също бъдат признати от Киев като такива и вече не са част от Украйна. Сухопътната връзка през Мариупол с вече анексирания през 2014 г. Кримски полуостров може да бъде изтръгната от суверенната държава по време на преговори.

Според Андреас Хайнеман-Грюдер от университета в Бон такива преговори - в края на които има и устойчиво прекратяване на огъня - могат да се проведат само "когато и двете страни са изтощени". Това означава, че "не могат да се очакват никакви теренни постижения, пробиви или възвръщания", пише професорът.

В случай на разделена Украйна Киев ще се нуждае от външни гаранции за сигурност. Китай би могъл да се включи в ролята на миротворец, тъй като, от една страна, е съюзник на Русия срещу САЩ, а от друга, има тесни икономически връзки със Запада, пише Хайнеман-Грюдер.

Подобно разделение като на средиземноморския остров Кипър може да стане реалност. Там окупираната от турските войски "Севернокипърска турска република" е призната само от Анкара, но окупацията не може да попречи на присъединяването на Република Кипър към ЕС, точно както руската окупация на Изтока вероятно не би могла да попречи на присъединяването на Украйна към ЕС или НАТО. Демилитаризирана зона между украинската и руската част може да бъде контролирана от ООН.

 

Украйна печели - сценарий 3

Малко след нахлуването на руските войски стана ясно, че Кремъл е допуснал голяма грешка: те силно подцениха готовността на украинското население и украинската армия да се бие. Москва е поела освободителна мисия, но самите хора в Украйна я отхвърлят яростно.

С помощта на доставките на оръжие Киев може да успее да отблъсне нашествениците. Под натиска на санкциите и при липса на военен успех Владимир Путин може да загуби и подкрепата на руснаците. След края на войната възстановяването на Украйна ще се превърне в непосилна задача за САЩ, НАТО и ЕС, пишат Лиана Фикс и Майкъл Кимейдж във Foreign Policy. А Западът не бива повече да не защитава Украйна.

Шокът в Европа от войната на собствения ѝ континент може да доведе до засилване на европейската военна мощ, пишат Матю Бъроуз и Робърт А. Манинг за Атлантически съвет. Не би било изненадващо, ако френските "Force de Frappe" (военни ударни сили) се превърнат в европейски възпиращ фактор срещу Русия и други ядрени сили - включително Германия и Великобритания.

Какво ще се случи с Русия, след като Путин изгуби властта - прогнозите са неясни. Страната може и да се разпадне, особено в Северен Кавказ, или да се превърне във военна диктатура. Томас Райт от мозъчния тръст "Брукингс" пише: "Намираме се в началото на нова ера. Началото може да бъде опасно."

Main Menu