Журналистът Георги Найденов представя две книги в четвъртък

20 Апр 2021 07:54

Известният журналист Георги Найденов ще направи премиера на две свои книги, която ще се състои на 22 април 2021 г. (четвъртък) от 16 часа във Военен клуб - Пловдив.„К А Р А Б А Х - НАЦИОНАЛНИ ИСТОРИИ, НАЦИОНАЛНИ СЪДБИ“ и „ЖУРНАЛИСТИКАТА – ГЛАСЪТ НА ЧОВЕЧЕСТВОТО“. Творбите на Георги Найденов ще бъдат представени от Асен Димитров – Феликс (поет, преподавател, историк) и Елена Хайтова (писател).

Журналистът и общественик Георги Найденов е известен с уникалната си ерудиция и професионализъм. Повече 50 години той е разпознаваем с блестящото си перо и огромното си сърце.
Роден е на 11 септември 1945 г. в Пловдив и едва на 3 години остава сирак. Израснал е в Дома за деца и юноши в града под тепетата. Изключителна роля в живота му оказва дядо му – Георги Балев, който е завладявал хората с ерудицията си и неслучайно е наричан „Правдолюбов”, както и двете му баби Донка и Кера. Георги Найденов получава образованието си в елитната гимназия „Лиляна Димитрова”, а по-късно и в Пловдивския университет.
През 1970 г. стартира журналистическата си дейност във вестник „Родопски устрем”, а след конкурс продължава професионалното си развитие като кореспондент на БТА в Пловдив, а по-късно и в Москва. Бил е главен редактор и ръководител на южнобългарското бюро на агенция „София прес”. Като специален кореспондент и пратеник е работил в Афганистан, Монголия, САЩ, Китай, Швейцария, Йордания, Република Корея, Аржентина, Латвия, Литва, Гърция, Турция и др.
Акредитиран е като журналист към ООН. Носител е на международните награди „Защитник на човешките права” и „За принос в културния диалог”. Вписан е в Златната книга на фондация „Кенеди” за личния му принос към хората с увреждания. Автор е на статии, коментари, очерци, репортажи и интервюта за български и чуждестранни медии. Водил е лекционни курсовe по „Право на ЕС”, „Туристическо право”, „Политика и дипломация”, „Постконфликтно възстановяване”, „Дипломатически протокол и церемониали” и др.
Преди 25 години той инициира създаването на фондация „Помогни на нуждаещите се” и е неин изпълнителен директор. За първи път кани и посреща в България заместник-генералния секретар на Върховния комисариат за бежанците на ООН Садако Огате. Незабравимо за него е посвещението на папа Йоан-Павел Втори «На Георги Найденов – избраник на Бога».
За приноса в обществено-политическия и културен живот на страната през годините фондацията и Георги Найденов връчват грамоти и медали на известни личности. Сред тях са акад. Благовест Сендов, акад. Антон Дончев, проф. Божидар Димитров, изключителният писател и преводач акад. Валери Петров, видният режисьор и сценарист Анжел Вагенщайн, писателят-сатирик Радой Ралин и други. Георги Найденов награждава и създателя на първия компютър Джон Атанасов, с когото имат родствена връзка. Бащата на изобретателя Винсент е братовчед на дядо му Георги Балев. По повод 80-та годишнината от рождението на първия космонавт е отличен посмъртно с медал „За хората с добри сърца” и Юрий Гагарин – дал криле на човечеството за овладяване на космоса. Сред големите приятели на Георги Найденов е и вторият български космонавт Александър Александров, с когото го свързва повече от 40-годишна дружба.
Интересно е, че Георги Найденов познава отблизо и силните политически личности днес – президентът и премиерът на страната, които са носители на медали „За хората с добри сърца”. Още като главен секретар на МВР ген. Бойко Борисов подпомага фондацията при осигуряване на средства за летния отдих на деца на загинали полицаи. В качеството си на командир на авиобаза „Граф Игнатиево” ген. Румен Радев бе осигурил професионална логистична подкрепа на български контингенти, участващи в международни миротворчески мисии, както и в съвместни обучения на пилоти от НАТО.
Големи приятели на България са освен интелектуалците, политиците и известните български шампиони Христо Стоичков, Кубрат Пулев, които популяризират родния спорт и името на страната ни по света.
Георги Найденов превръща в своя мисия освобождаването на българските медици. Като журналист той провежда срещи с влиятелни световни личности, ангажирани с проблемите на мира и човечеството. Сред тях са баронеса Надин де Ротшилд – литератор, общественик, меценат, баронеса Бенита Валднер – евродепутат от Австрия, както и графиня Лучия Остерунд от Финландия, която е с български корени. Известните дами чрез фондацията подпомагат с контактите си освобождаването на българските медици в Либия. Московският патриарх Алексий II също подкрепя дейността на фондацията за избавлението на невинните наши сънародници от либийския затвор.
Специален спомен за Георги Найденов остава визитата му в Аржентина. Той е първият европеец, който посещава провинция Чако, където се изгражда музей на метеоритите. Там е открит най-големият космически камък, тежък 37 тона. Найденов се среща и с инж. Раул Дагнино, който спасява десетки чилийски миньори при аварията в мини през 2003 г. и е български зет.
Георги Найденов е доктор по право. Дисертационният му труд е посветен на европейските стандарти за повишаване на административния капацитет при кризи и конфликти, различни от война.
Отличен е с приза „Златното перо” на СБЖ през 2011 г. за студията му „Априлското въстание в глобалния свят и богослужебната прослава на жертвите”, а през 2019 година е удостоен със специалната награда на Съюза за книгата „Пловдив – мегаполис на духа и благоверието” и за приноса му в изграждане на плоча в памет на военните кореспонденти, които са отразявали действията по време на Руско-турската война.
Георги Найденов е Почетен професор на Съвременния хуманитарен университет. Той е пълноправен член на Петровската академия за наука и изкуство и на Международната академия по информатизация, с консултативен статут към ООН.
Основател е на първия обществен вестник за хуманен начин на живот, човешка справедливост и милосърдие „Help the needy” и на в-к «Светът без грим» - за публицистика и култура. Георги Найденов е въвел първите академични курсове в Източна Европа по „Бежанско право” в Пловдивския университет в партньорство с Института по правни науки към БАН, на които са придобили специализация 174 юристи. По-голяма част от дипломантите участват като доброволци в програмите „Трудово аташе” и „Журналистически омбудсман”. Найденов инициира и създаването на първия център за интеграция на лица и семейства, на които българското правителство предоставя териториално убежище и за такива с бежански статут. Програмата включва изучаване на адаптивен курс по български език и професионална квалификация. По време на кризата в Косово, Босна и Херцеговина фондацията с подкрепата на СБЖ организира рехабилитационни семинари на семействата на загиналите журналисти. През годините организацията изпраща хуманитарни помощи по време на кризите в Беслан, Ливан, Сирия и Ирак.
Георги Найденов е автор на 18 книги. Сред тях е първата в света монография „Спортно право”, интерпретираща националните и международни правни норми и актове за развитие на физическото възпитание и спорта в духа на олимпизма. Участник е в множество форуми, посветени на проблемите на мира и човечеството, както и безопасността на журналистическите екипи, отразяващи кризи и конфликти, различни от война. Той направи премиера на книгата „ООН – 70 години в служба на мира чрез добротворчество” в Сеул. По повод домакинството на родния си град като Европейска столица на културата написа и издаде на български и английски език „Пловдив – мегаполис на духа и благоверието”. През 2020 година става автор на книги, посветени на мира и човечеството.
Основател и директор е на международния филмов фестивал „Балфест” с мото: „Изкуство - Да! Насилие и тероризъм - Не!” Президент е на Международната академия по журналистика – ЕВРОПРЕС, която подпомага пратениците на медиите в зони на военни конфликти, бедствия и кризи. Организира курсове за подготовка и развитие на културната дипломация, която обезпечава сигурността по света.

Main Menu