Операта Набуко напълни Античния театър

09 Юли 2023 15:49
Иван Калоферов поздрави уникалната Мария Радоева за хубавия концерт в Пловдив Иван Калоферов поздрави уникалната Мария Радоева за хубавия концерт в Пловдив

Операта „Набуко" впечатли почитателите на Джузепе Верди на Античния театър вчера. Това е третата опера на композитора и именно тя му носи славата на голям композитор.

Действието се развива в Йерусалим и Вавилон през 586 г. пр.н.е. и описва тежкото положение на евреите, след като са нападнати и превзети, а впоследствие заточени извън родината си от вавилонския цар Набуко (Навуходоносор II).

Представлението е в рамките на фестивала OPERA OPEN 2023. и е най-мащабната постановка в историята феста. Режисьорът Нина Найденова отново ще отправи своите актуални послания за мир и тържеството на човечността. В спектакъла, с диригент Диан Чобанов, участват едни от най-търсените от европейските оперни театри български солисти – Кирил Манолов, Таня Иванова, Милен Божков, Мария Радоева и др.

За мен беше чест да присъствам на невероятната оперна постановка Набуко на Античния театър, в която участва и моята близка приятелка, великата Мария Радоева! Впечатляващо представление и емоция! Опера опен е една от културните емблеми на града. ", това написа кандидатът за кмет на Пловдив Иван Калоферов.

Мария Радоева завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров” през 2006 при доц. Людмила Хаджиева, а през 2012 се дипломира и като магистър. Любовта й към вокалната музика се заражда в Детския хор на БНР, където в продължение на десет години е солистка. Тя е лауреат на редица конкурси в България („Светослав Обретенов“, „Георги Златев-Черкин“, „Любомир Пипков“, и др.), печели и специалната награда от конкурса за камерна музика в град Марл, Германия. През 2006, след участие в конкурса „Нойе Щимен“ („Нови гласове“) в Германия, е приета в специален майсторски клас. Участвува и в други майсторски класове, ръководени от световноизвестни имена като Катя Ричарели, Франсиско Арайза, Зигфрид Йерусалим и Густав Кун. През 2011е избрана сред повече от 600 кандидати да участва в престижния певчески конурс „Световен вокалист – Кардиф“ (“Cardiff Singer of the World”).

 

Дебютира в оперна постановка през 2006 на сцената на Русенската опера в ролята на Церлина от „Дон Жуан“ на Моцарт. През 2008 е поканена от маестро Кристоф Русе да участвува в неговия проект „Монтеверди“ с концерти на различни места в областта Тоскана, Италия.

 

Заради широкия диапазон на гласа си и разнообразните си музикални интереси, тя е избрана да изпълни сопрановата партия във Втора симфония на Густав Малер с френския Национален оркестър на областта Лоара (“Orchestre National de Pays de la Loire”) под диригентството на Исаак Карабчевски. 

 

Участва в номинираната за културно събитие за 2019 постановка на „Орфей и Евридика” (в ролята на Евридика), с режисьор Стефано Пода и диригент Лучано ди Мартино, на Античния Театър в Пловдив.

 

През 2021 дебютира в ролята на Елена от операта на Росини „Жената от езерото“. Произведението се изпълнява за първи път в България, на сцената на Софийската опера и балет , в постановка на академик Пламен Карталов.