Един от най-успешните спектакли на Габровския театър гостува тази вечер в Дома на културата

05 Дек 2023 14:39

Тази вечер от 19:00 часа в Дом на културата „Борис Христов“ гостува един от най-успешните спектакли на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово. „Салиери“ е постановка на режисьора Петринел Гочев, която разказва познатата ни история от пиесата „Амадеус” на Питър Шафър за живота на Моцарт, през погледа на най-големия му съперник Антонио Салиери. Изпълнението на актьора Димо Сама Димов като Салиери му донесе 3 награди и не спира да вълнува публиката, където и да е представено.

Спектакълът „Салиери“ е по пиесата „Амадеус” на Питър Шафър. Художник е Гергана Лазарова-Рънкъл. Участват: Димо Сава Димов, Таня Йоргова, Петко Койчев, със специалното участие на Инес Симеонова (пиано). Продължителност – 120 минути.

Легенда, слух или съдба свързват името на Салиери с това на Моцарт. В спектакъла на Петринел Гочев акцентът е върху Салиери и преживяването на музиката като начин на общение и възхвала на Бог. Божествената дарба на Моцарт да създава музикални шедьоври и способността на Салиери да чува и разбира езика на музиката, така както малцина умеят, се сливат в непреодолима борба между възторга, опиянението, радостта, завистта и огорчението. В спектакъла са вплетени откъси от музикални произведения на Моцарт, Салиери, Хендел, Й. С. Бах и Шопен.

„Салиери“ на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ – Габрово е носител на Специална награда на журито от Европейския фестивал на пътуващия театър в Сливница 2022 г., Награди от Международния фестивал „Хомо луденс“ 2021 – Николаев, Украйна: Най добър спектакъл, Главна мъжка роля за актьора Димо Сава Димов, Главна мъжка роля за актьора Димо Сава Димов (алтернативно жури).

Билети можете да намерите на касата на Дома на културата „Борис Христов“, както и преди представлението.