ППД „Ангел Букорещлиев“ сътвори истински празник на музиката на благотворителния си концерт в неделя

11 Дек 2023 13:18

„В бюджета на община Пловдив за 2024 г. са заложени 36 000 лв. за издръжката на ППД „Ангел Букорещлиев“. Освен това, Община Пловдив ще съдейства за ремонта на близо 100-годишната сграда - дом на дружеството, която се намира на едноименната улица в центъра на Пловдив. По този начин певческото дружество ще има нормални условия за репетиции и своя камерна зала, в която да представя изкуството си пред любимата публика.“

С тази новина, кметът на Пловдив Костадин Димитров даде началото на организирания от ППД "Ангел Букорещлиев" - „Благотворителен концерт – матине“, който се състоя в неделя в Дома на културата „Борис Христов“. Подкрепиха го многобройни приятели и почитатели, както от сцената, така и в публиката, обединени от каузата да помогнат за набиране на средства за реставрация и реконструкция на сградата, която от 1928 г. до сега преживява без никакви ремонти, но продължава да служи на хоровото изкуство.

Строена през 20-те години на ХХ век с лични средства и труд на хористите, залата в подножието на Сахат тепе е в лошо състояние и практически неизползваема през зимния сезон, поради липсата на отопление. Освен като репетиционна, Певческото дружество мечтае да я използва и като зала за малки градски концерти. За ремонта и реставрацията вече има геодезически и архитектурен проект, изработени напълно безвъзмездно от приятели на дружеството – членове на Камара на архитектите.

В подкрепа на благотворителната кауза, заедно с хористите от ППД "Ангел Букорещлиев" с диригент Илиян Тиганев и музикален съпровод Вера Кабамитова, на сцената публиката видя и чу великолепните изпълнения на джаз певицата Мирослава Кацарова и пианистът Мирослав Турийски, триото - Калоян Куманов - акордеон, Стилиян Дерменджиев - цигулка и Ралица Ботева - пиано, танцьорите от Tango con Elias - Радостина Симеонова и Рослан Василев, виртуозния цигулар Маестро Мичо Димитров, прекрасните момичета от хор „Детска китка“, с диригент Яна Делирадева и музикален съпровод на пиано Соня Запрянова. Водещ на концерта беше журналистът и приятел на дружеството - Владислав Севов.Сред гостите в залата бе заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, почти целият отдел „Култура“, много приятели, съмишленици и колеги. Освен чрез благотворителните покани, средства се събираха и в кутия на входа на залата, а желаещите да подкрепят каузата могат да го направят и директно по банковата сметка на дружеството.

ППД "Ангел Букорещлиев" е създадено през 1895 година в къщата на Никола Попов от 18 ентусиазирани почитатели на музиката, които решават да създадат хор. За диригент е поканен Ангел Букорещлиев- учител по пеене в Пловдивската мъжка гимназия. Няколко месеца по-късно на 4-ти март 1896г. се провежда учредително събраниe, на което любителския мъжки хор е преименуван на Пловдивско Певческо Дружество. Въпреки трудностите и днес хористите продължават да поддържат пламъка на любовта към песента с надежда за възкресение на традициите, за нова ера на Пловдивското певческо дружество.От две години диригент на хора е младият пианист и диригент Илиян Тиганев, който от началото на тази година е избран и за председател на дружеството. Неговият чичо – Иван Пенчев, е бил ръководител на дружеството през годините след Освобождението, когато хорът е наброявал 125 души. Илиян Тиганев е възпитаник на НУМТИ „Добри Петков“. Диплом за висше образование получава в АМТИИ „Проф. А. Диамандиев“, която завършва с отличие и е награден със стипендия за музикален принос от Национален фонд „Култура“ към Министерството на образованието. Печелил е множество стипендии и конкурси с високи отличия у нас и в чужбина. Учил е по програма Еразъм+ в Италия, където организира редица соло концерти, а след завръщането си в България прави това и у нас. Неговата цел е да възвърне певческата култура в Пловдив и повече хора да общуват на езика на музиката.

24-годишният талантлив диригент, като носител на този така жадуван подем в дейността на певческото дружество, успя да привлече нови и млади хористи, да обогати жанрово репертоара, да активизира изявите и концертните участия. До момента с активната логистична и финансова подкрепа на община Пловдив, Пловдивското певческо дружество е осъществило множество концертни изяви и участия в хорови фестивали в Пловдив, в страната и в чужбина. Благотворителният концерт – матине се състоя с подкрепата на отдел „Култура и културно наследство“ на общината. Следващата концертна изява на ППД „Ангел Букурещлиев“ е на 24 декември, от 12:00 ч. на Стълбите на „Каменица“, като част от програмата на Община Пловдив за Коледно-новогодишните празници.