Експозицията на Балабанова къща е обновена с изключителни творби от фондовете на „Старинен Пловдив“

19 Ян 2024 10:34

Посетителите могат да се насладят на творби от поколението на големите български художници в периода между двете световни войни – Вера Недкова, Иван Ненов, Давид Перец, Васил Бараков, Цанко Лавренов, Дарена Георгиева.

 

В залите на Балабановата къща са експонирани и програмни творби на художниците от прочутата Пловдивска школа от 60-те години на XX век нататък – Йоан Левиев, Георги Божилов – Слона, Колю Витковски, проф. Иван Кирков, Христо Стефанов и др.

 

Представена е текстилна пластика на големия български майстор на текстил проф. Марин Върбанов, както и живописни произведения на Димитър Казаков – Нерон, проф. Светлин Русев, Димитър Яранов, проф. Андрей Даниел, проф. Греди Асса, Димитър Буюклийски, Анастас Константинов и др. В обновената експозиция намират място изящните акварелни работи на проф. Дечко Узунов, както и скулптурни пластики на знакови имена в съвременната българска скулптура като Галин Малакчиев, Зиятин Нуриев, проф. Емил Попов, проф. Иван Русев и др.Куратор на експозицията е изкуствоведът проф. д-р Галина Лардева, декан на факултет „Изобразителни изкуства“ в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив.

 

„Идеята на обновената експозиция е да разкрие богатството на фондовете на Общински институт „Старинен Пловдив“, попълвани прецизно от 60-те години на XX в. до днес с великолепни художествени произведения на живописта, графиката, скулптурата, керамиката и др.“, споделя проф. Лардева.

 

Екипът на Института планира изготвянето на представителни експозиции на съвременно българско изкуство и в други емблематични къщи на ОИ „Старинен Пловдив“.

 

Добре дошли сте да се насладите на експозицията – до края на март Балабанова къща работи от вторник до неделя, в часовете от 9:00 до 12.30 и от 13.00 до 17:30 часа. Билети могат да бъдат закупени на място и онлайн.

Main Menu