Представят книга за българската аеронавтика в навечерието на Международния ден на космонавтиката

20 Мар 2024 10:42

„Път към Вселената“ на пловдивския журналист Георги Найденов ще бъде представена в навечерието на Международния ден на авиацията и космонавтиката.
„Книгата е посветена на изследването на космическото пространство, което обслужва не само интересите на държавите, но и на цялото човечество“ се казва в анонса на читалище „Алеко Константинов“, където ще се проведе премиерата. „Път към Вселената“ е съставена от шест глави, в които авторът увлекателно представя полета на първия космонавт Юрий Гагарин, първото кацане на Луната, космическите адреси на България. „Безспорен интерес представляват правните режими в космическото пространство и на космическите субекти, което придава на творбата подчертано приложна, научно-познавателна и енциклопедична стойност“, коментира секретарят на читалището Анахид Парсехян.
Книгата се издава по повод 90-та годишнина от рождението на първия космонавт Юрий Гагарин. „Космическите пътници от САЩ и Европа се наричат астронавти, руските – космонавти, а китайските – тайконавти. До момента в космоса са летели 587 аеронавти от 35 държави, 64 са жени. България е единствената държава от членовете на международната програма „Интеркосмос“, която е изпратила двама аеронавти на околоземна орбита – Георги Иванов и Александър Александров, което я прави една от водещите космически сили в света. Освен това създава първата космическа оранжерия и е третата страна, изпратила храни в космоса след САЩ и Русия“, пояснява Георги Найденов. Той допълва, че преди 42 години са изведени в орбита два български изкуствени спътника.
„Път към Вселената“ ще представи историкът и писател Асен Димитров-Феликс – историк и писател. Премиерата на новата книга на Георги Найденов ще се проведе от 17.30 часа на 20 март 2024 г. в литературния салон на читалище „Алеко Константинов“ в Пловдив.

Main Menu