Днес ОИ "Старинен Пловдив" чества 53-ти рожден ден с изложба и концерт

01 Апр 2022 08:27

На 1 април 2022 г. Общински институт „Старинен Пловдив“ ще отбележи своя 53-ти рожден ден с изложбата „Възродено наследство“, експонирана в откритите пространства на Стария град.

Откриването е от 17:30 ч. на площад „Атанас Кръстев“ в Стария град. Празникът ще продължи с концерт в двора на Балабановата къща от 18:00 ч., с участието на проф. Борислав Ясенов – флейта и ас. Йордан Тоновски – пиано от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“.

На тази дата през 1969 година се създава Управление "Старинен Пловдив“ и за негов началник е назначен Атанас Кръстев. Управлението, впоследствие е именувано на Сдружение, а от 2004 г. носи днешното си име Общински институт "Старинен Пловдив“.

Изложбата „Възродено наследство“ е посветена на друга важна годишнина - 66 години от създаването на Архитектурно-исторически резерват „Старинен Пловдив“, което се е случило през 1956 година. Фокусът на експозицията е насочен към труда на многобройните специалисти, участвали през годините във възстановяването и опазването на АИР. Изложбата показва работата на талантливи архитекти, инженери и реставратори, които с много вдъхновение и висок професионализъм са допринесли за възстановяване на емблематични за Възраждането архитектурни стилове и за реставрацията, консервацията и адаптацията на къщите с Резервата.

Общински институт „Старинен Пловдив“ представи вече и новата си графична идентичност, плод на сътрудничеството с АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ Пловдив. В надпреварата с времето, освен връщането към живот на старите възрожденски къщи и създаването на музеите, през всички тези години в Старинен Пловдив е имало наситена културна програма.

Така е и днес!

Main Menu