68 производители на вина и храни участват на Дефиле „Вино и гурме 2023“

12 Май 2023 22:30
68 производители на вина и храни участват на Дефиле „Вино и гурме 2023“ 68 производители на вина и храни участват на Дефиле „Вино и гурме 2023“

 

68 производители на вина и гурме продукти участват в Дефиле „Вино и гурме“, което стартира в Стария Пловдив и продължава до неделя. Посетителите имат възможността да опитат повече от 250 вина и мезета за тях в 17 възрожденски къщи.
Поне 9 приятни изненади е подготвило 9-то издание на Дефилето за посетителите, създадено в името на туризма в Пловдив, като част от културния и гурме туризъм, които правят Пловдив привлекателна дестинация, увери организаторът на феста инж. Любозар Фратев, който е председател на Съвета по туризма. Той благодари на всички участници, партньори, които подкрепят инициативата и на всички гости, които създават духа на събитието.
За кулинарна и гурме столица на Балканите обяви Пловдив заместник-министърът на земеделието и храните Георги Събев. „Тази инициатива е в съзвучие с идеята ни да утвърдим България като целогодишна туристическа дестинация“, посочи от своя страна заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева.
Своя дебют в дефилето прави носителят на приза „Млад енолог 2022“ на България инж. Калоян Пенев. „Определено любителите на Дионисиевата напитка оценяват вината от местните сортове Кайлъшки мискет, розе от Рубин и Гъмза, както и първата в страната млада Гъмза, която предлагаме. За представянето си в Пловдив направихме интересна селекция вина и от международните сортове Алиготе, Гренаш, Мерло, Каберне Совиньон“, коментира Калоян Пенев. Според него и жените, и мъжете предпочитат хубавото вино, без значение от цвета му.
Своята нова реколта и седем нови етикета представя и винарската изба на Тихимир Маринов, чиито лозови масиви са позиционирани в старозагорското село Могилово. „Сред специалните ни предложения за лятото са Совиньон блан и купаж Семийон и Совиньон блан в съотношение 60:40. При двете вина от Совиньон блан е интересно, че са от един тероар, но са обработени технологично по различен начин“, сподели собственикът на избата Тихомир Маринов, който е наследил традициите на рода си Буналя за отглеждане на лозя и винопроизводство. Той уточни, че създадените вина от червените сортове Мавруд, Сира и купаж Мавруд с Каберне совиньон, се радват на интереса на ценителите през всички сезони. Според енолога на избата Иван Енергиев на Дефилето в Пловдив мъжете предпочитат вина от Мавруд. „За нашия Мавруд е характерен подходът на създаването му. Работим само със съдове от неръждаема стомана и залагаме на сортовата изява, от брането на гроздето до обработването му. Предприемаме и вечерни, нощни гроздобери, за да може да запазим максимално сорта още от самото му приемане“, допълни енологът.
Нови селекции предлага на Дефилето и бутиковата изба на Кирил Мързев, който вече трета година създава бели и розови вина. „Фокусирани сме върху Врачански мискет, защото виждаме, че той много добре се развива. Съвсем скоро очакваме да представим на ценителите на квалитетни вина и нашата Сира от реколта 2020 г. Не бързаме, оставяме вината да отлежават“, коментира Кирил Мързев. Тази година от винарната експериментално започват производство на оранжево вино. „Виното те учи на търпение. Да можеш да изчакаш нужния момент“, посочи енологът. Той поясни, че лозовите масиви, от които създават своите еликсири, са позиционирани в района на Брестовица и асеновградското село Червен. 
Своят дебют на енофеста правят и две вина, създадени от Христина и Константин Илиеви. „В Пловдив правим премиера на две от летните ни вина – Розе 2022 и Светло червено, стил клере 2022. Те са по-плътни и с по-южен характер и вече се оцениха високо от първите ни посетители в къща „Иван Черноземски“, уточни Христина Илиева, чиито лозови насаждения са разположени в района на с. Белица, между южните склонове на Сакар планина и източния хребет на Родопите. 
Безспорно сред любимите щандове на Дефилето е този с биомалиновото вино на Десислава Гунчева и Людмил Шаралиев. Те отглеждат 450 дка малинови насаждения в района на Сопот и от тях създават бутиковото вино. „Произвеждаме лимитирани серии малиново вино, което е подходящо за ежедневна употреба, за празници и се съчетава добре и с други вина, когато се купажира, както и с безалкохолни напитки“, пояснява Десислава Гунчева. Тя допълни, че подходящи храни за виното им са сирена, сладоледи, торти, паста и др.
Организатори на Дефиле „Вино и гурме“ са Съветът по туризъм и Община Пловдив с активно сътрудничество на ОИ „Старинен Пловдив” и Университет по хранителни технологии – Пловдив. Събитието се финансира от Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив. Енофорумът се провежда под патронажа на Министерството на туризма и с подкрепата на Министерство на земеделието.

 

Автор: Екатерина Кючукова 

Main Menu