Архитектурни чудеса: Дървените хипостилни джамии на Анадола, включени в списъка на ЮНЕСКО

03 Апр 2024 14:05

Турция вече има 21 обекта в Списъка на световното и културно наследство на ЮНЕСКО. Едни от най-забележителните сред тях са „Средновековните дървени хипостилни джамии в Анадола“ , които миналата година бяха добавени в списъка. Те са разположени в Анадола, една от най-богатите местности на исторически и архитектурни обекти, дом на древни цивилизации в миналото, която днес предлага уникални забележителности и преживявания за посетитетите си.

Маршрутът към дървените хипостилни джамии разкрива архитектурни структури от турско-ислямската традиция, включително и пет джамии, които са едни от първите построени от турци и издигнати в Анадола между края на XIII и средата на XIV в. Тези зашеметяващи постройки, датиращи от Средновековието, се отличават с дървени вътрешни колони (тип хипостил) и декорации, отразяващи естетическите особености на епохата.

Кония: Джамията Бейшехир Ешрефоглу (Beyşehir Eşrefoğlu)

Маршрутът започва от джамията Бейшехир Ешрефоглу в Кония. През XII и XIII в. Кония е била столица на селджукските турци и в града все още могат да се видят много артефакти от това време. Един от тях е джамията Бейшехир Ешрефоглу, издигната между 1296-1299 г. Най-голямата дървена джамия в Анадола, единствената, която показва великолепието на камъка и дърворезбата от селджукския период и включва множество декоративни изкуства, като камък, тухли и цветни плочки.

Задължително посетете: Чаталхьоюк (Çatalhöyük) – един от обектите на Турция от списъка на ЮНЕСКО, който се нарежда сред най-старите неолитни селища в света. Новооткритият информационен и посетителски център на Чаталхьоюк позволява на посетителите да направят интерактивна разходка из историята на известния обект.

Задължително пробвайте: Опитайте прочутия етли екмек от Кония – плосък хляб, гарниран с подправена кайма.

Афионкарахисар: Улу (Голямата) джамия

Следващата дестинация е съседът на Кония – Афионкарахисар (Afyonkarahisar). Джамията Улу (Голямата джамия) е издигната от селджуките и е една от най-големите джамии в този исторически град, в който са живели цивилизации от фригийци до османци. Въпреки реставрацията ѝ, сградата е запазила първоначалния си вид и е превъзходен пример за селджукска архитектура и дърворезба. Постройката е известна още като „джамията на 40-те стълба“, тъй като разполага с 40 дървени стълба, разположени в пет реда.

Задължително посетете: Планинския регион Фригия в Афион, където можете да откриете скални фрагменти и древни руини от времето на фригийците. През 2015 г. районът е включен в предварителния списък на ЮНЕСКО и предлага поглед към трихилядолетната му история.

Задължително пробвайте: Като член на Мрежата на творческите градове на ЮНЕСКО в областта на гастрономията, Афионкарахисар предлага куп местни специалитети, сред които турските деликатеси – суджук и каймак.

Ескишехир: Сиврихисар Улу (Голямата) джамия

Ескишехир е впечатляващ град с исторически и съвременни аспекти. Джамията Сиврихисар Улу (Голямата джамия) в Ескишехир е една от най-големите джамии с дървени колони в Анадола. В джамията могат да се поберат до 2500 молещи се и да се видят прекрасни килими, изтъкани в Сиврихисар. Някои от 67-те колони в джамията са украсени с орнаменти от молив, а други имат капители на колони от източноримския период. Джамията е известна и със своя минбар, който е изработен от орехово дърво и се смята за един от най-красивите примери.

Задължително посетете: В квартал „Хан“ на Ескишехир се намира паметникът на Мидас, кръстен на легендарния цар Мидас, за когото се твърди, че е превърнал докосването на Гордион в злато. Заобиколен от древни пещери и храмове, паметникът си заслужава да бъде посетен, за да се види как преди около три хиляди години е издълбан храмът в скала.
Задължително пробвайте: Ескишехир, още познат като пшеничния завод на Анадола, е известен с чибурек, традиционно тестено изделие, пълнено с кайма.

Анкара: Джамия Ахи Шерафеддин (Асланхане)

Джамията Ахи Шерафедин (Ahi Şerafeddin) в Анкара, която се намира само на 1 ч. и половина път с високоскоростния влак от Ескишехир, е архитектурно чудо въпреки обикновения си вид. Постройката от епохата на селджуките е известна още като Асланхане (Къщата на лъва) заради древната мраморна статуя на лъв на вътрешната стена на гробницата. Едноетажната джамия с 24 дървени колони и мраморни капители е пример за хармонията на сполия и дърво.

Задължително посетете: Гордион – градът на цар Мидас и 20-ият обект на Турция, вписан в списъка на ЮНЕСКО. Гордион и районът около града са забележителни с това, че в тях почти непрекъснато са се заселвали хора в продължение на 4500 години. Можете да посетите петмилионната пещера Тулумташ (Tulumtaş) в квартал Гьолбаши (Gölbaşı) в Анкара. С ускореното си развитие през последните милиони години, пещерата има огромно археологическо значение, защото в могилите ѝ се намират селищни пластове от средната бронзова епоха, елинистическия, римския и източноримския период.
Задължително пробвайте: Докато сте в столицата на Турция, не пропускайте да опитате анкарски симиди, турския дюнер (Döner) и кисели краставички (Çubuk turşusu).

Кастамону: Джамия Мехмед бей в село Касаба

Джамията Мехмед бей (Mahmut Bey) в село Касаба до Кастамону е последната постройка по анадолския маршрут на дървените джамии. Тя е построена по време на княжество Candaroğulları и е известна като „Джамията без гвоздеи“ поради уникалната си структура с припокриване, без да са използвани метални гвоздеи. Една от най-забележителните характеристики на сградата е нейната красива порта. Тъй като има много малко примери от този тип в Турция, вратата се намира в Етнографския музей в Кастамону. След като посетите джамията, можете да отидете до музея, за да я видите и да научите повече за културата на Кастамону.

Задължително посетете: Историческите имения в Кастамону, построени в края на XIX и първата половина на XX в., както и Археологическия музей, който разкрива археологическото богатство на града.

Задължително пробвайте: Преди да напуснете града, задължително опитайте симит тириди (simit tiridi), който се приготвя от натрошени, застояли симиди без сусам и се сервира с костен бульон и чеснов сос.

Main Menu