Общинските съветници гласуваха декларация срещу кариерите в Белащица и Първенец

11 Фев 2020 09:45

С 46 гласа ЗА пловдивските общински съветници приеха специална декларация срещу кариерите за добив на строителни и инертни материали край селата Белащица и Първенец,

Основният им аргумент е запазване чистотата на въздух на Пловдив. По думите им, заради въздушните течения и ветровете, след взривовете частици, прах и мръсотия достигат от Родопската яка до града под тепетата и това води до негативни последици за живота и здравето на пловдивчани.

„ОбС – Пловдив категорично се обявява против всякакъв вид замърсяване на въздуха на Пловдив и съвместно с кмета, неговия екип и общинската администрация ще води постоянна и непримирима борба, използвайки всички възможни законови действия за ограничаване замърсяването на въздуха и предотвратяване на опасностите за живота и здравето на нашите съграждани“, пишат съветниците в декларацията, с която настояват прекратяване процедурите за отдаване на поредната концесия в село Първенец и прекратяване на тази в Белащица. .

По искане на съветника от ВМРО Стефан Послийски беше гласувано институциите да направят охранителен и видео контрол над обектите и двете села. Колегата му от БСП Николай Радев го репликира с думите: Вие имате министри в кабинета, защо не им звънните и решите тези проблеми, че тук ни карате да правим тези неща.

Main Menu