Кметът Здравко Димитров откри обновената сграда на ДЯ „Детски смях“

24 Фев 2020 15:09

Кметът на Пловдив Здравко Димитров откри официално обновената сграда на детска ясла „Детски смях“. Лентата преряза заедно с ресорния заместник-кмет Пламен Райчев, кметът на район „Централен“ Георги Стаменов и директорът на детското заведение Калинка Иванова.

Основният ремонт е по проект BG16RFOP001-1.003-0001 „Образователна инфраструктура“ – изграждане и обновяване на училища, детски градини и ясли в град Пловдив“ по Оперативна програма „Региони в растеж“, Процедура „BG16RFOP001-1.003 – Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020-Пловдив“.

„Един от основните приоритети в програмата за управление на Община Пловдив е изграждането на нови детски градини, ясли и училища. Децата са нашето бъдеще и те трябва да бъдат отглеждани в добра и модерна среда“, с тези думи кметът Здравко Димитров се обърна към присъстващите.

„Сградата стана много красива, изцяло е съобразена със съвременните изисквания“, конкретизира заместник-кметът Пламен Райчев.

Общата сума на проекта е 18 106 266.94 лева, като от тази сума:
• 15 953 713.05 лева безвъзмездна финансова помощ, от които съфинансиране от ЕС чрез ЕФРР: 13 560 656.08 лв. и национално финансиране: 2 393 056.97 лв.;
• 2 152 553.89 лева е собствен принос на Община Пловдив.

Целта на този проект е да допринесе за подобряването на условията за предоставяне на грижи в ранна детска възраст, както и на образователни услуги в град Пловдив. Цялостното обновяване на обектите ще доведе до по-качествена среда за образование и повече възможности за спорт на децата и учениците.

В ДЯ „Детски смях“ беше извършен основен ремонт на съществуващата сграда, беше подменена амортизираната фасадна дограма, интериорни врати и витрини. Сменени са всички подови настилки, шпакловани и боядисани са стените и таваните, положена е топлоизолация по фасадата, както и топло- и хидроизолация на покрив, цялостен ремонт на ВиК инсталацията, ОВК инсталацията и ел.инсталацията.

Съгласно проекта бяха изградени плувен басейн и физкултурен салон, пътническа хидравлична асансьорна уредба с две спирки за хора в неравностойно положение, поливна система, 6 бр. нови детски площадки и подиум за сценични изяви.

Дворът на детската ясла беше напълно обновен, като беше извършено и цялостно озеленяване, подменена беше и настилката в дворното пространство.
Стойността на строително-ремонтните работи в ДЯ „Детски смях“ възлиза на 1 623 235,80 лв.

Заместник-кметът Пламен Райчев уточни, че в момента се довършва ремонтът на ДГ „Снежанка“, като се очаква до няколко месеца тя да бъде открита, след като бяха одобрено допълнителни средства за довършване на ремонта в размер на 450 хиляди лева. Предстои това да стане и с основната сграда на ДГ „Перуника“, която беше наново изградена, санира се и ДГ „Пролет“. В момента текат процедури за ДГ „Каменица“ и ДГ „Зорница“, както и по изграждане на детските градини на ул. „Богомил“ и на бул. „Александър Стамболийски“.

Main Menu