Над 80 специалисти участваха в дискусионен форум „Заедно за иновативни, интегрирани услуги“

25 Фев 2020 08:52

 

 

Над 80 експерти от здравната, образователната и социалната сфера от 8 пловдивски общини се включиха в дискусионен форум „Заедно за иновативни интегрирани услуги в област Пловдив“. Форумът бе организиран от фондация „За Нашите Деца” и в него участваха представители на общините Пловдив, Марица, Садово, Куклен, Родопи, Перущица, Стамболийски и Асеновград. Той бе продължение на състоялите се в тези общини информационни срещи, по време на които фондацията представи новите си програми от интегрирани услуги за деца в риск и техните семейства.  

Събитието привлече и ангажира активно специалисти и експерти от здравната, социалната и образователната сфера, работещи пряко с деца на територията на осемте общини. Те са включени в процесите за разкриване на нови интегрирани услуги, които позволяват да се откликне качествено на комплексните нужди на детето, и които вече предоставят мобилни екипи на фондацията. Участниците във форума отправиха предложения за подобряване на системата от услуги, базирани на практическия им опит от работата с деца и семейства в риск.

Обсъдена беше визията за създаване на система за взаимодействие и координация между доставчици на услуги и местни, и държавни структури, създаването на интердисциплинарни екипи за предоставяне на интегрирани услуги за деца в риск и техните семейства на територията на осемте общини.

В рамките на форума беше представена и концепцията за интегриран подход при предоставянето на мултисекторни услуги за деца в риск и техните семейства, както и възможностите и подходите за прилагането му, базирани на резултатите от анкетно проучване „Ресурси, възможности и предизвикателства пред развитието на интегрирани подкрепящи услуги в област Пловдив”,  проведено в осемте пловдивски общини.

За да осигурим пълноценно и щастливо детство на повече деца в ранна възраст, трябва да обединим усилията си в грижите за тях, заяви по време на форума изп. директор на фондацията г-жа Иванка Шалапатова. Според господин Анести Тимчев, заместник кмет на община Пловдив с ресор Европейски пркатики и социални дейности, ефективното сътрудничество между местната власт и неправителствения сектор е гаранция за осигуряване на по-качествената грижа за нашето бъдеще – децата.

В следващите няколко месеца участниците във форума заедно ще разработят система за взаимодействие и координация между интердисциплинарни услуги в общността и широк кръг заинтересовани страни на територията на общините за подкрепа на деца в риск и техните семейства.   

Програмите от интегрирани услуги на фондацията, както и изградения механизъм за взаимодействие ще се прилагат устойчиво и след края на проект „Инициатива за развитие и социално включване-на нашите деца“, в рамките на който фондацията ги реализира в осемте общини.

 

Main Menu