Кметът Здравко Димитров и райкметът Димитър Колев откриха първия общински многоетажен паркинг в Западен /снимки/

03 Юни 2020 11:33

Първият общински многоетажен паркинг в Пловдив беше открит в район „Западен“ – на ъгъла на улиците „Орфей“ и „Звезда“. Лентата прерязаха кмета на Пловдив Здравко Димитров, кмета на район „Западен“ Димитър Колев, зам.-кметът по строителство Пламен Райчев и председателят на ОбС Александър Държиков. Преди това отец Рашко от църквата"Св. Климент Охридски" направи водосвет. Когато започна да пее "Многая лета" силен гръм проехтя от небето, което зарадва всички дошли на откриването.

 

Сградата е на 4 етажа,но първият е предназначен за търговски площи. На останалите три етажа има 150 места за паркиране. 45 от паркоместата вече са заявени, а паркирането за час ще струва един лев. Това обясни Димитър Колев. Той пожела на всички районни кметове да се сдобият с един многоетажен паркинг. "Бъдещето е в строежа на такива съоръжения, което ще реши част от проблема с паркирането.", каза още кметът на район Западен.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров добави: "Това е първият, но няма да бъде и последен в града. Има презастрояване в Пловдив и трябват места за паркиране. Радвам се, че първото съоръжение е в Западен, защото районът ми е в сърцето.

 

"Инвестицията е на стойност 3,3 милиона лева с ДДС. Паркингът е с капацитет от 150 места, разположени на общо 3 нива. На всяко от тях има по две места за хора с увреждания. Паркирането е напълно автоматизирано – с автомати за самотаксуване, бариери и видеокамери. Предлагат се и месечни абонаментни карти на стойност 50 лева, които се издават от ОП „Паркиране и репатриране“. До момента вече са заети 45 места от живеещите в района. Паркингът може да се ползва и почасово срещу 1 лв. На партерното ниво са обособени три големи търговски площи. Те ще се дават на търг под наем. Две от тях са за продажба на промишлени стоки, третото е за кафе-сладкарница, която ще бъде пригодена за ползване и въведена в експлоатация от самия наемател.