Гроздан Караджов се извини на строителите, ПУП-ове могат да се променят

10 Май 2022 13:10

 

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов потвърди в Пловдив, че ПУП-ове могат да се променят, дори и в процес на утвърждаване на нов общ устройствен план на града. Той се извини на строителите за напрежението, което се е получило след неговите писма за условията за промяна на ПУП в Пловдив. „На всички, които сте се събрали тук – едно голямо извинение затова, че с някои писма, които си разменихме, сме създали тревоги у вас и вашите работодатели. Такива неща не трябва да се случват. Но когато се случат, хората сядат на една маса и се разбират, сядат на една маса и изговарят какви са проблемите. Днес сме се разбрали, че с едно писмо, министърът не може да забрани на една община да процедира своите подробни устройствени планове. Никога не е имало намерения от страна на управляващи да възпрепятстват бизнеса на Пловдив. Затова изпратихме и второ писмо, в което поясняваме процедурата. Законът ще се спазва и в Пловдив ще продължите работата си, още веднъж - извинявайте за недоразумението“, каза пред протестиращите министър Гроздан Караджов.

 

"Не съм бил подведен, а съм отговорил на поставени ми въпроси, заяви той и подчерта, че само Общинският съвет може да се произнесе с решение.", каза министърът.

След срещата с Караджов протестиращите строители се отказаха да блокират кръстовището на бул. "Васил Априлов и "Шести септември".

От своя страна областният управител Йордан Иванов също се извини и каза, че е отговорен за всички хора от Пловдив и областта. "Бизнесът на Пловдив" пък оттегли искането за оставка на областния управител Йордан Иванов. Бизнесменът Илиян Филипов заяви, че разбира объркването в двете писма и това, че едни съветници от ОбС са задали само част от целият казус и за това се е стигнало до днешните протести. "Има грешка, има и прошка. Седнахме и обсъдихме целият казус.", каза Филипов.

До скандала с ПУП-овете в Пловдив се стигна, след като Иванов спря 12 решения на местния парламент за тяхната промяна, което предизвика протеста на строителите, които поискаха оставката му. Преди срещата с министър Караджов недоволните окупираха сградата на областната управа, включително с камиони.

Main Menu