Здравко Димитров поиска над 10 милиона лева повече за 10 проекта

29 Юли 2022 18:48

Оскъпяването на 10, а не на пет проекта, както беше досега, внася за гласуване от общинския съвет на 2-ри август кметът на Пловдив Здравко Димитров. На последната сесия, включително и ГЕРБ, не подкрепиха предложението на кмета 5 големи инфраструктурни проекта да бъдат индексирани със 7,4 милиона лева заради инфлацията., съобщи БНР.

 

Заради липсата на достатъчно финансова информация на последното заседание съветниците отказаха оскъпяване с 20% на пробива Модър – Царевец, улиците "Царевец" и "Хаджи Димитър", на Водния проект "Брезовско шосе – бул. Дунав" и на реконструкцията на Кукленско шосе.

Новите обекти, чието строителство трябва да се индексира са рехабилитацията на улиците "Богомил" и "Радко Димитриев", озеленяване и изграждане на детски и спортни площадки в междублокови пространства, ремонти на улици и тротоари, както и подмяна на осветлението им. За тях кметът иска допълнително 3 милиона лева. Така общо с предишните пет проекта необходимите средства стават 10 милиона 450 хиляди лева. Кметът предлага половината от сумата да бъде отпусната от бюджета за тази година, а втората половина да се финансира през 2023-та година.

Парите за тази година ще бъдат от планирания ремонт на Голямоконарско и Рогошко шосе, като средствата се намаляват с 3 200 000 лева. Още близо 2 милиона лева ще бъдат взети от планирани други текущи ремонти. В писмото си до съветниците кметът заявява, че ако не бъдат отпуснати допълнителните средства фирмите отказват да строят обектите.