ОбС е против изграждане на инсталация за рециклиране на гуми в "Южен"

17 Ян 2024 13:37

Без дебат с 48 гласа "за" и 1 "въздържал се" общинските съветници на Пловдив приеха Декларацията против изграждането на инсталация за рециклиране на автомобилни гуми в Южната промишена зона на града, предложена от ГЕРБ.

С декларацията се дава категорично възражение инсталацията да бъде изградена на територията на Пловдив и се иска тя да бъде изнесена на друго място.

В нея се посочва, че съоръжението би застрашило здравето на хората и на околната среда в района и крие екологичен риск за града. Съветниците от ГЕРБ посочват още, че реализирането на тази инвестиция е в разрез и с целите и политиките на местното управление по отношение опазването на околната среда и здравето на пловдивчани. Според тях в доклада по ОВОС на инвестиционното предложение не е извършен задълбочен анализ относно здравния статус на живеещите в района.Пред съветниците се изказа инвеститорът Стефан Терзиев, който защити намерението си като се позова предложената от него екологична технология от висок клас. Той призова общинските съветници първо да чуят мнението на експертите и да се произнесат след като мине общественото обсъждане по темата. Терзиев изрази опасения, че позицията на ОбС ще повлияе на решението на Екоинспекцията.

След приемането на декларацията той коментира, че решението е противозаконно, защото само РИОСВ и здравните институции могат да се произнесат и попита как предишната местна власт е дала съгласие за изграждане на завода, а новата е против.