БЛЯСКАВО ПРЕДСТАВЯНЕ НА БУТИКОВА ИЗБА „ДЖЕМПЕРЛИЕВ“ НА ВИНАРИЯ 2024

23 Фев 2024 10:49
Златния ритон бе връчен на Димитър Джемперлиев  от бившия ректор на Университета по хранителни технологии и експредседател на Националната лозаро-винарска камара проф. Пламен Моллов Златния ритон бе връчен на Димитър Джемперлиев от бившия ректор на Университета по хранителни технологии и експредседател на Националната лозаро-винарска камара проф. Пламен Моллов

 

Бляскаво е представянето на бутикова изба „Джемперлиев“ на международната изложба „Винария“ тази година. Със „Златен ритон“ бе отличено купажното вино Каберне Фран&Сира в категория „Червени вина от последна реколта“. Най-престижният винен приз у нас бе спечелен при изключително оспорвана конкуренция, в която се съревноваваха близо 200 вина от България, Италия, Румъния, Молдова, Гърция и Турция.
„Много се вълнувам за новата награда. Искам да благодаря на всички организатори. Бих искал да пожелая на колегите да не се отчайват, а да си работят лозята от самата резитба до беритбата и до самия продукт с любов. И накрая трудът им се отблагодарява с високи резултати“, каза при получаване на „Златния ритон“ Димитър Джемперлиев. Наградата му бе връчена от бившия ректор на Университета по хранителни технологии и експредседател на Националната лозаро-винарска камара проф. Пламен Моллов.

БЛЯСКАВО ПРЕДСТАВЯНЕ НА БУТИКОВА ИЗБА „ДЖЕМПЕРЛИЕВ“ НА „ВИНАРИЯ 2024“

Виненият „Оскар“ вече е в колекцията на Димитър Джемперлиев заедно с още две престижни отличия – златен медал за специална селекция Каберне Фран&Мавруд (2022) и сребърен – за Мерло (2023). През миналата година семейната винарна направи фурор с дебюта си в престижния енофорум и спечели златен медал и диплом за Розе от Каберне фран&Сира (2022). „За нас е чест и гордост да получим тези награди от „Винария“, сподели развълнуваният собственик. Заедно със семейството си той отглежда 200 дка лозови масиви, ситуирани в свиленградското село Димитровче, засети с Каберне фран, Сира, Мерло, Мавруд, Совиньон блан, Мускат, Мускат отонел, Димят и Карловски мискет.

БЛЯСКАВО ПРЕДСТАВЯНЕ НА БУТИКОВА ИЗБА „ДЖЕМПЕРЛИЕВ“ НА „ВИНАРИЯ 2024“

Следващата цел на Димитър Джемперлиев през тази година е да премахне десертните лозя и да развие специфични за региона грозда. „Ще пробвам да развия от червените сортове Марселан, Гренаш ноар и Червен мискет, а от белите – Димят и Тамянка. Това са ароматни и устойчиви сортове за нашия край“, каза собственикът на винарската изба. Другата му голяма мечта е да направи просеко, което да предложи на любителите на виното.


Димитър Джемперлиев е завършил Университета по хранителни технологии и специалността „Агробизнес“ в Аграрния университет в Пловдив. „Изключително сме щастливи от получения „Златен ритон“. Това е висока оценка за нашата работа и продукцията, която предлагаме, както и признание за желанието ни да се развиваме и да радваме нашите клиенти. С много любов отглеждаме лозята си и създаваме вино, което почитателите ни споделят на празници. Именно затова открихме преди четири години винарна, в която организираме тържества, събития, където се събират любители на нашите вина. Ще надградим постигнатото с изграждане на къща за гости, където ще могат да отсядат ценители на квалитетни вина“, коментира Димитър Джемперлиев.

ВИ „Джемперлиев“ произвежда около 30 тона вино годишно. То се предлага в комплекса на избата в село Димитровче и в специализирани магазини. Напитките им се отличават с нежен и кадифен вкус, елегантен аромат и изтънчен финал.

Main Menu