Дания предава Рангел Бизюрев на България

13 Мар 2024 14:58

В Окръжна прокуратура-Пловдив е постъпило уведомление за това, че Върховния съд на Кралство Дания е потвърдил решението за предаването на българските власти на Рангел Бизюрев, издирван като заподозрян за убийството на Димитър Малинов в Цалапица.

Бизюрев бе обявен за международно издирване след като успя да избяга веднага след убийството и в продлжение на няколко месеца бе в неизвестност. По неофициални данни, през това време той се е укривал в няколко европейски страни. Най-накрая, в края на миналия ноември, соченият за убиец бе заловен в Дания, където обаче процедурата по екстрадирането му се проточи заради обжалване на връщането му в България.

Рангел Бизюрев е сочен като основен фактор за разкриване на цялата истина за убийството на Митко, тъй като в момента задържаните по този случай близнаци Динкови го сочат като пряк извършител. Неговите показания ще покажат дали това е така, или братята от Цалапица също са били съучастници, каквото е убеждението на близки и роднини на убития младеж.

В момента Борислав и Валентин Динкови са задържани по обвинение за укривателство и помагачество на Рангел Бизюрев да избяга след престъплението.

Това може им осигури леки присъди, освен ако свидетелските показания на Рангел не пренасочат процеса в друга посока, смятат наблюдатели. Последното дело срещу близнаците бе на 26 януари. Тогава съдът реши делото да се гледа по общия ред, а не по съкратената процедура. Така се дава възможност при връщането на Рангел Бизюрев от Дания той да бъде разпитан от магистратите.

Няколко месеца българските власти неуспешно издирваха беглеца, което бе причина за яростни протести сред обществеността, главно в родното село на убития младеж Цалапица.