ПГ по битова техника – домакин на национално състезание по приложна електроника

22 Мар 2024 08:55

 

ПГ по битова техника и ТУ- София, филиал Пловдив, са домакини на регионалния кръг на Националното състезание по приложна електроника „Мога и зная как“. Това съобщи директорът на ПГБТ Гергана Георгиева. Тя уточни, че състезанието започва днес от 13,30 часа в сградата на Техническия университет.
Общо 24 ученици от 12 отбора участват в реномирания конкурс. Те са разпределени в две възрастови групи. Първата обхваща ученици от 9. и 10. клас, а втората – 11-12 клас. Пловдивчани ще бъдат представлявани от два отбора – на домакина ПГ по битова техника и на ПГЕЕ. Наред с тях знания в надпреварата ще мерят техни връстници от Банско, Кърджали, Пазарджик, Нова Загора, Мадан и Сливен.

Организатори на Националното състезание по приложна електроника „Мога и зная как“ са Министерството на образованието и търговска верига Elimex.
Състезанието се провежда в две части - теоретичен тест и практическа задача. В него учениците, изучаващи професии от направления „Електроника, автоматика, компютърна и комуникационна техника“ и „Компютърни науки“, демонстрират своите знания и умения.
Освен в Пловдив регионалните кръгове на състезанието се провеждат още във Варна и Севлиево. Класираните на първо и второ място отбори за всяка възрастова група получават правото да участват в националния кръг, който ще се проведе в Банско.