Облагородяват района около новия научен център в Тракия

25 Фев 2022 13:10

 

Зелени площи и междублокови пространства ще бъдат облагородени около новия научен център за върхови постижения в район „Тракия“. Днес на място, за да огледат терена, бяха заместник-кметът Стефан Стоянов, кметът на район “Тракия“ Костадин Димитров и директорите на ОП „Паркове и градини“ Веселин Козарев и ОП "Чистота" Димитър Георгиев.

 

“Година и седем месеца след първата копка сградата на Центъра по растителна системна биология и биотехнология в Пловдив (ЦРСББ) е напълно готова, в момента се правят довършителни работи и се монтира оборудване”, заяви Стефан Стоянов по време на инспекцията. Бяха набелязани и конкретните прилежащи пространства около целия терен от 23,5 дка, които ще бъдат заравнени и затревени. Районният кмет Костадин Димитров пое ангажимент и да съдейства за облагородяване на местата за паркиране в района.

„Новият научен кампус е впечатляващ. Освен че тук ще се прави наука на световно ниво, районът около Центъра ще се промени много. С колегите подготвяме план да облагородим микрорайона, така че жителите в околните сгради да получат по-добра инфраструктура“ добави още Стефан Стоянов.

Проектът „ПлантаСИСТ“ е разработен от учени от три български и три германски института. Община Пловдив подкрепи проекта, като отстъпи право на строеж на терен, върху който е построена сградата на Центъра. Финансирането му е по програма „Хоризонт 2020″ с 15 млн. евро и по линия на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“- 15 млн. евро. Това е първият научен проект, воден от български екип, който привлича такова голямо финансиране директно от програма в Брюксел.

Main Menu