Малките Гвардейци от ДГ " Мая" отново предизвикаха фурор в София

16 Апр 2024 09:17

 

Военна Академия „Г. С. Раковски“ отбеляза своята 112 годишнина. В тържествения концерт посветен на празника, за втора поредна година, взеха участие Първи детски гвардейски отряд и танцов състав от ДГ „Мая“ гр. Пловдив.

Изпълнението им предизвика бурни овации и аплодисменти сред многобройната публика. Директор на ДГ " Мая" е Стоил Семерджиев.

 

На събитието присъстваха: министърът на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, министърът на образованието и науката Галин Цоков, съветникът по сигурност и отбрана на Президента Илия Милушев; посланици и военни аташета, акредитирани в България; командири на командвания, военни формирования и структури в Министерството на отбраната и Българската армия; ректори на висши училища; представители на военно-патриотични съюзи и организации; бивши служители, партньори и приятели на Военна академия.

Празничният ден започна с тържествен ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на патрона на академията Георги Стойков Раковски. По случай празника, за постигнати високи резултати бяха наградени военнослужещи и цивилни служители от името на министъра на отбраната Атанас Запрянов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Бяха връчени дипломите на удостоени с почетно звание „почетен професор на Военна академия“ и придобили образователна и научна степен „доктор“. Празничният ден завърши с тържествен концерт.Началникът на Академията генерал-майор Тодор Дочев обрисува съвременната картина на Военната Алма матер. В словото си той отбеляза, че Военната ни академия е водеща не само във висшето военно образование, но и първенец, който се стреми това образование да бъде модерно и да отговаря адекватно на съвременните изисквания. „Днес общата ни цел е да се утвърждава Академията като водеща национална институция за висше образование, квалификация, научни и научно-приложни изследвания в областта на националната сигурност, стратегическото ръководство на отбраната и оперативното командване на Въоръжените сили“, посочи още генерал-майор Дочев и допълни, че научно-изследователският и преподавателски състав е от високо подготвени кадри.

„Кадрите на Военна академия са мотивирани и с висока експертиза работят за развитието на отбранителните сили на Родината. Уверен съм, че и занапред ще работите за изграждане на командири и личности, закалени в пламъка на родолюбието и с чувство за чест, достойнство и любов към България!“ е оценката на Президента и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев в неговия поздравителен адрес, прочетен от съветника по сигурност и отбрана Илия Милушев.

 

Main Menu