Бойко Ламбовски: Ще спечелят тези, които си оставят възможност за маневри

02 Сеп 2022 16:21

От едната страна са ми очакванията, от другата – страховете. Страховете са, че ще се повтори сценарият, на който бяхме свидетели през последната година и половина, очакванията - че може би нашите политически формации са поумнели и ще го демонстрират по време на предстоящата кампания.

Това коментира пред БНР писателят Бойко Ламбовски по повод старта на предизборната кампания у нас.

 

„Прословутите червени линии не се базират толкова върху принципи, колкото върху неприязън между политическите ръководства на тези партии. Това според мен е вредно и ще изиграе лоша шега, ако се продължи в този дух“.

„Когато обявяваш предварително, че си против и в никакъв случай няма да търсиш взаимоотношения с някои партии, всъщност не атакуваш директно тези лидери, а в главите на обикновения избирател звучи, че в никакъв случай няма да потърсиш мост към избирателя им“, обясни той в предаването „Хоризонт за вас“.

Според него ще спечелят тези политически сили, които си оставят възможност за по-широки маневри. Ламбовски е на мнение, че обикновеният избирател не се задълбочава в политическите програми, които „играят с няколко основни постулата“ - геополитическа ориентация, възможности за лавиране с данъците.

Писателят заяви, че очаква избирателна активност като на последните избори.

 

„Един от моите страхове е, че репутацията на нашата политическа класа е на ниско ниво в момента и хората са по някакъв начин обезверени в представителството на техните интереси на високо политическо равнище… Загубата на вяра в политическото представителство е в известна степен отражение на загубата на вяра, че можем да се справим добре с проблемите си, разчитайки на нашите собствени сили“.

Палитрата за избор е достатъчно широка на настоящия вот, убеден е той. Ламбовски апелира „в бъдещо коалиционно правителство, по възможност да бъде избегнато това парцелиране на партиен принцип, защото то също руши държавността“.